NAPRAVITE OD JEDNE SMESE TRI OBLANDE Kulinarska blogerka Jovana Krstić nam je otkrila kako da vam kolači uspeju

Piše: Vesna Vukadinović | Žena 23.12.2022 20:00

Ovi sitni kolači se lako i brzo prave, a oduševiće goste ukusom i izgledom. Samo pratite savete koje smo dobili od iskusne kuvarice i nema šanse da vam ne uspeju!

Foto: Privatna arhiva/Jovana Krstić

Jednostavna poslastica koju su pravile još naše bake tradicionalno se sprema u prazničnom periodu, bilo da je trpeza posna ili masna. Recepata za oblande je danas bezbroj. Filovi su razni, prave se u obliku rolata, trouglova, štanglica... Kulinarska blogerka Jovana Krstić iz Svirca kod Leskovca nam je objasnila kako da napravimo tri različite oblande od iste osnovne smese – keksa, šećera i margarina. Ona je autorka Instagram stranice ukusne.carolije.rs, na kojoj sa više od 12.000 pratilaca deli recepte za slana jela i slatkiše.

Pravljenje oblandi uglavnom počinje karamelizovanim šećerom. Šta je najvažnije za njegovu pripremu?

- Najvažnije je da šećerni sirup ne bude ni previše redak ni previše gust. Gustinu ćete proveriti tako što kašikom stavite jednu kap na suv tanjir i ukoliko se ne razlije po tanjiru, sirup je spreman za dalji rad.

Koliko jaka treba da bude vatra na kojoj se kuva fil?

- Fil se kuva na tihoj vatri kako šećer ne bi zagoreo.

Foto: Privatna arhiva/Jovana Krstić

Foto: Privatna arhiva/Jovana Krstić

 

Šta da radimo ako je fil previše redak?

- Možete postepeno da dodajete po nekoliko kašika keksa ili mlevenih oraha, u zavisnosti od recepta, dok ne dobijete potrebnu gustinu.

Kako da oblande ostanu krckave?

- Da oblande ne postanu žilave, fil obavezno ostavite da se prohladi pre filovanja.

Da li je bolje filovati oblande s glatke ili s neravne strane?

- Neki recepti zahtevaju da se oblande filuju na glatkoj strani, kao recept sa šarenim trouglićima, da bi se dobio lep oblik. Oblandu sa susamom bolje je filovati s neravne strane, jer će biti lepši presek štanglica.

Kako da se ne odvajaju oblande od fila?

- Oblande koje se savijaju u rolat treba nakvasiti kako ne bi pucale. Kada se slažu jedna na drugu treba rasporediti fil ravnomerno, a zatim ih odozgo pritisnuti težim predmetom da bi se oblande dobro zalepile za fil.

Ako neko nema trouglasti kalup za šarene oblande, da li može da ih savije u rolat?

- Može, ali pre filovanja oblandu pokrijte malo vlažnom krpom da omekša.

Kako da isečemo ravne i jednake parčiće?

- Oblande secite oštrim skalpelom, a uz pomoć lenjira izmerite razmak. Tako ćete dobiti kolače iste veličine.

3 RECEPTA

Šareni trouglići

Foto: Privatna arhiva/Jovana Krstić

Foto: Privatna arhiva/Jovana Krstić

 

Sastojci:

2 lista oblande

600 g posnog mlevenog keksa

400 g šećera

250 g margarina

300 ml vode

100 g čokolade za kuvanje

150 g šarenog ekspandiranog pirinča

Priprema:

Ušpinujte šećer sa vodom, pa dodajte margarin i čokoladu. Kad se istope, sklonite sa vatre, dodajte keks i pahuljice. Sjedinite i ostavite da se prohladi. Listove oblandi isecite na tri dela po dužini, da dobijete šest jednakih pravougaonika. Stavite dva u trouglasti pleh, rasporedite fil, odozgo poklopite trećim listom oblande. Ostavite da se stegne i isecite na trouglove.

Foto: Privatna arhiva/Jovana Krstić

Foto: Privatna arhiva/Jovana Krstić

 

Oblande sa smokvama

Sastojci:

1 pakovanje oblandi

400 g posnog mlevenog keksa

800 g šećera

125 g margarina

400 ml vode

250 g mlevenih suvih smokvi

3 kašike slatka od višanja ili jagoda

Priprema:

Na tihu vatru stavite šećer, vodu i margarin. Kad se istope, kuvajte još nekoliko minuta, pa dodajte smokve, keks i slatko. Izmešajte i kuvajte još pet minuta. Kad se fil prohladi, nafilujte oblandu. Odozgo je pritisnite težim predmetom i ostavite preko noći da se stegne. Isecite na romboide.

Foto: Privatna arhiva/Jovana Krstić

Foto: Privatna arhiva/Jovana Krstić

 

Figaro

Sastojci:

2 lista oblande

400 g posnog mlevenog keksa

500 g šećera

250 g margarina

200 ml vode

100 g prženog susama

150 g seckanih oraha

Priprema:

Šećer istopite na tihoj vatri. Kad nestanu grudvice, dodajte vodu. Kad prokuva, dodajte margarin. Mešajte da se istopi, pa dodajte keks, susam, orahe, promešajte i sklonite sa šporeta. Mešajte još 2-3 minuta, da se prohladi. Nafilujte rapavu stranu oblande i poklopite drugim listom da rapava strana bude na filu. Prevrnite oblandu i pritisnite težim predmetom. Kad se stegne, isecite na štanglice.

Expand player
Pogledajte više