NAPRAVITE OD JEDNE SMESE TRI OBLANDE Kulinarska blogerka Jovana Krstić nam je otkrila kako da vam kolači uspeju
Jednostavna poslastica koju su pravile još naše bake tradicionalno se sprema u prazničnom periodu, bilo da je trpeza posna ili masna. Recepata za oblande je danas bezbroj. Filovi su razni, prave se u obliku rolata, trouglova, štanglica... Kulinarska blogerka Jovana Krstić iz Svirca kod Leskovca nam je objasnila kako da napravimo tri različite oblande od iste osnovne smese – keksa, šećera i margarina. Ona je autorka Instagram stranice ukusne.carolije.rs, na kojoj sa više od 12.000 pratilaca deli recepte za slana jela i slatkiše.
Pravljenje oblandi uglavnom počinje karamelizovanim šećerom. Šta je najvažnije za njegovu pripremu?
- Najvažnije je da šećerni sirup ne bude ni previše redak ni previše gust. Gustinu ćete proveriti tako što kašikom stavite jednu kap na suv tanjir i ukoliko se ne razlije po tanjiru, sirup je spreman za dalji rad.
Koliko jaka treba da bude vatra na kojoj se kuva fil?
- Fil se kuva na tihoj vatri kako šećer ne bi zagoreo.
Šta da radimo ako je fil previše redak?
- Možete postepeno da dodajete po nekoliko kašika keksa ili mlevenih oraha, u zavisnosti od recepta, dok ne dobijete potrebnu gustinu.
Kako da oblande ostanu krckave?
- Da oblande ne postanu žilave, fil obavezno ostavite da se prohladi pre filovanja.
Da li je bolje filovati oblande s glatke ili s neravne strane?
- Neki recepti zahtevaju da se oblande filuju na glatkoj strani, kao recept sa šarenim trouglićima, da bi se dobio lep oblik. Oblandu sa susamom bolje je filovati s neravne strane, jer će biti lepši presek štanglica.
Kako da se ne odvajaju oblande od fila?
- Oblande koje se savijaju u rolat treba nakvasiti kako ne bi pucale. Kada se slažu jedna na drugu treba rasporediti fil ravnomerno, a zatim ih odozgo pritisnuti težim predmetom da bi se oblande dobro zalepile za fil.
Ako neko nema trouglasti kalup za šarene oblande, da li može da ih savije u rolat?
- Može, ali pre filovanja oblandu pokrijte malo vlažnom krpom da omekša.
Kako da isečemo ravne i jednake parčiće?
- Oblande secite oštrim skalpelom, a uz pomoć lenjira izmerite razmak. Tako ćete dobiti kolače iste veličine.
3 RECEPTA
Šareni trouglići
Sastojci:
2 lista oblande
600 g posnog mlevenog keksa
400 g šećera
250 g margarina
300 ml vode
100 g čokolade za kuvanje
150 g šarenog ekspandiranog pirinča
Priprema:
Ušpinujte šećer sa vodom, pa dodajte margarin i čokoladu. Kad se istope, sklonite sa vatre, dodajte keks i pahuljice. Sjedinite i ostavite da se prohladi. Listove oblandi isecite na tri dela po dužini, da dobijete šest jednakih pravougaonika. Stavite dva u trouglasti pleh, rasporedite fil, odozgo poklopite trećim listom oblande. Ostavite da se stegne i isecite na trouglove.
Oblande sa smokvama
Sastojci:
1 pakovanje oblandi
400 g posnog mlevenog keksa
800 g šećera
125 g margarina
400 ml vode
250 g mlevenih suvih smokvi
3 kašike slatka od višanja ili jagoda
Priprema:
Na tihu vatru stavite šećer, vodu i margarin. Kad se istope, kuvajte još nekoliko minuta, pa dodajte smokve, keks i slatko. Izmešajte i kuvajte još pet minuta. Kad se fil prohladi, nafilujte oblandu. Odozgo je pritisnite težim predmetom i ostavite preko noći da se stegne. Isecite na romboide.
Figaro
Sastojci:
2 lista oblande
400 g posnog mlevenog keksa
500 g šećera
250 g margarina
200 ml vode
100 g prženog susama
150 g seckanih oraha
Priprema:
Šećer istopite na tihoj vatri. Kad nestanu grudvice, dodajte vodu. Kad prokuva, dodajte margarin. Mešajte da se istopi, pa dodajte keks, susam, orahe, promešajte i sklonite sa šporeta. Mešajte još 2-3 minuta, da se prohladi. Nafilujte rapavu stranu oblande i poklopite drugim listom da rapava strana bude na filu. Prevrnite oblandu i pritisnite težim predmetom. Kad se stegne, isecite na štanglice.
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI
Komentari (0)