TART - NEODOLJIVA FRANCUSKA PITA 4 recepta koja se lako i brzo prave
Kad vam se jede nešto slatko, napravite tart. Očas posla ćete imati odličan kolač
Tart s karamelom i orašastim plodovima
Sastojci:
Za testo:
200 g brašna
150 g hladnog putera
50 g šećera u prahu
½ kašičice ekstrakta vanile
prstohvat soli
Za fil:
300 g orašastih plodova (oraha, lešnika, neslanog kikirikija)
70 g putera
150 g šećera
150 g meda
2 jaja
½ kašičice jabukovog sirćeta
½ kašičice ekstrakta vanile
Foto: Shutterstock
Priprema:
Testo: Pomešajte u činiji sve sastojke, umesite testo, umotajte ga u providnu foliju i stavite u frižider jedan sat. Rastanjite ga oklagijom i stavite u podmazan kalup za tart. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 15 minuta. Fil: U šerpi istopite puter, dodajte šećer i med i kuvajte jedan minut uz mešanje. Ostavite da se ohladi pa dodajte sirće, ekstrakt vanile, jaja i iseckane orašaste plodove. Izmešajte i sipajte preko kore. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko pola sata, odnosno dok karamel ne dobije zlatnosmeđu boju.
Foto: Shutterstock
Tart sa višnjama
Sastojci:
Za testo:
250 g brašna
160 g putera
100 g mlevenih oraha
50 g šećera u prahu
1 vanilin šećer
1 jaje
Za fil sa višnjama:
300 g višanja (iz kompota ili zaleđenih)
200 ml soka od višanja (kompot ili oceđen)
1 preliv za torte
1 kašika šećera
Za fil sa sirom:
250 g svežeg sira
100 ml slatke pavlake
70 g šećera
1 kesica pudinga od vanile
1 jaje
Priprema:
Kora: Umutite penasto puter sa šećerom. Dodajte jaje, umutite, pa dodajte brašno, orahe i prstohvat soli. Umesite testo i stavite u frižider da stoji jedan sat. Zatim ga rastanjite oklagijom i utisnite u podmazan kalup. Fil sa sirom: Umutite sir, dodajte šećer, jaje i sjedinite mikserom. Dodajte puding u prahu, sjedinite, pa pomešajte sa slatkom pavlakom koju ste prethodno umutili. Nanesite fil na koru. Fil sa višnjama: Ocedite višnje, rasporedite preko fila od sira i malo utisnite. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko pola sata. Preliv pripremite prema uputstvu s kesice, ali umesto vode stavite oceđen sok od višanja. Prelijte višnje i ostaviti da se preliv stegne na sobnoj temperaturi, a zatim tart stavite u frižider.
Foto: Shutterstock
Čoko-tart
Sastojci:
Za koru:
250 g brašna
125 g putera
50 g šećera
1 kašika kakaoa
1 jaje
Za fil:
250 ml pavlake za šlag
200 g čokolade za kuvanje
80 ml mleka
50 g šećera u prahu
1 kašika džema od kajsije
1 žumance
1 jaje
Priprema:
Kora: Pomešajte puter, brašno, šećer i kakao. Dodajte jaje i umesite testo. Stavite ga u frižider pola sata, rastanjite oklagijom i utisnite u kalup za tart. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 15 minuta. Fil: Istopite čokoladu s mlekom, dodajte pavlaku za šlag, šećer, žumance i jaje. Sjedinite mešajući, umešajte džem i sipajte preko kore. Vratite u rernu i pecite još pola sata na 150 stepeni. Ukrasite po želji voćem ili šlagom.
Foto: Shutterstock
Osvežavajući puslica tart
Sastojci:
Za koru:
250 g brašna
125 g putera
1 kašika šećera
1 kašičica narendane kore limuna
Za fil:
150 g šećera
125 g putera
100 ml limunovog soka
5 žumanaca
2 belanca
Za puslice:
100 g šećera u prahu
3 belanca
1 kašičica gustina
2 kašike vode
Priprema:
Kora: Pomešajte brašno, šećer i koru limuna, dodajte puter i umesite testo. Umotajte ga u providnu foliju i stavite u frižider najmanje pola sata. Rastanjite ga oklagijom i utisnite u podmazan kalup za tart. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 10 minuta. Fil: Penasto umutite žumanca sa šećerom, dodajte sok od limuna i puter sobne temperature, pa kuvajte na pari dok se fil ne zgusne. Mešajte neprestano. U ohlađen fil dodajte umućen sneg od belanaca i šećera. Izmešajte, sipajte preko polupečene kore, vratite u rernu i pecite pet minuta. Puslice: Umutite belanca u čvrst sneg, dodajte šećer i mutite da se istopi. Dodajte gustin razmućen u vodi. Sjedinite i sipajte preko fila praveći puslice kesom za dekoraciju. Vratite u rernu i pecite 10 minuta, odnosno dok puslice ne dobiju žućkastosmeđu boju.