TART - NEODOLJIVA FRANCUSKA PITA 4 recepta koja se lako i brzo prave
Foto: Shutterstock

Tart s karamelom i orašastim plodovima

Sastojci:

Za testo:

200 g brašna

150 g hladnog putera

50 g šećera u prahu

½ kašičice ekstrakta vanile 

prstohvat soli

Za fil:

300 g orašastih plodova (oraha, lešnika, neslanog kikirikija) 

70 g putera

150 g šećera

150 g meda

2 jaja

½ kašičice jabukovog sirćeta

½ kašičice ekstrakta vanile

TART - NEODOLJIVA FRANCUSKA PITA 4 recepta koja se lako i brzo prave

Foto: Shutterstock

 

Priprema:

Testo: Pomešajte u činiji sve sastojke, umesite testo, umotajte ga u providnu foliju i stavite u frižider jedan sat. Rastanjite ga oklagijom i stavite u podmazan kalup za tart. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 15 minuta. Fil: U šerpi istopite puter, dodajte šećer i med i kuvajte jedan minut uz mešanje. Ostavite da se ohladi pa dodajte sirće, ekstrakt vanile, jaja i iseckane orašaste plodove. Izmešajte i sipajte preko kore. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko pola sata, odnosno dok karamel ne dobije zlatnosmeđu boju.

TART - NEODOLJIVA FRANCUSKA PITA 4 recepta koja se lako i brzo prave

Foto: Shutterstock

 

Tart sa višnjama

Sastojci:

Za testo:

250 g brašna

160 g putera

100 g mlevenih oraha

50 g šećera u prahu

1 vanilin šećer

1 jaje

Za fil sa višnjama:

300 g višanja (iz kompota ili zaleđenih)

200 ml soka od višanja (kompot ili oceđen)

1 preliv za torte

1 kašika šećera

Za fil sa sirom:

250 g svežeg sira

100 ml slatke pavlake

70 g šećera

1 kesica pudinga od vanile

1 jaje

Priprema:

Kora: Umutite penasto puter sa šećerom. Dodajte jaje, umutite, pa dodajte brašno, orahe i prstohvat soli. Umesite testo i stavite u frižider da stoji jedan sat. Zatim ga rastanjite oklagijom i utisnite u podmazan kalup. Fil sa sirom: Umutite sir, dodajte šećer, jaje i sjedinite mikserom. Dodajte puding u prahu, sjedinite, pa pomešajte sa slatkom pavlakom koju ste prethodno umutili. Nanesite fil na koru. Fil sa višnjama: Ocedite višnje, rasporedite preko fila od sira i malo utisnite. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko pola sata. Preliv pripremite prema uputstvu s kesice, ali umesto vode stavite oceđen sok od višanja. Prelijte višnje i ostaviti da se preliv stegne na sobnoj temperaturi, a zatim tart stavite u frižider.

TART - NEODOLJIVA FRANCUSKA PITA 4 recepta koja se lako i brzo prave

Foto: Shutterstock

 

Čoko-tart

Sastojci:

Za koru:

250 g brašna

125 g putera

50 g šećera

1 kašika kakaoa

1 jaje

Za fil:

250 ml pavlake za šlag

200 g čokolade za kuvanje

80 ml mleka

50 g šećera u prahu

1 kašika džema od kajsije

1 žumance

1 jaje

Priprema:

Kora: Pomešajte puter, brašno, šećer i kakao. Dodajte jaje i umesite testo. Stavite ga u frižider pola sata, rastanjite oklagijom i utisnite u kalup za tart. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 15 minuta. Fil: Istopite čokoladu s mlekom, dodajte pavlaku za šlag, šećer, žumance i jaje. Sjedinite mešajući, umešajte džem i sipajte preko kore. Vratite u rernu i pecite još pola sata na 150 stepeni. Ukrasite po želji voćem ili šlagom.

TART - NEODOLJIVA FRANCUSKA PITA 4 recepta koja se lako i brzo prave

Foto: Shutterstock

 

Osvežavajući puslica tart

Sastojci:

Za koru:

250 g brašna

125 g putera

1 kašika šećera

1 kašičica narendane kore limuna

Za fil:

150 g šećera

125 g putera

100 ml limunovog soka

5 žumanaca

2 belanca

Za puslice:

100 g šećera u prahu

3 belanca

1 kašičica gustina

2 kašike vode

Priprema:

Kora: Pomešajte brašno, šećer i koru limuna, dodajte puter i umesite testo. Umotajte ga u providnu foliju i stavite u frižider najmanje pola sata. Rastanjite ga oklagijom i utisnite  u podmazan kalup za tart. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 10 minuta. Fil: Penasto umutite žumanca sa šećerom, dodajte sok od limuna i puter sobne temperature, pa kuvajte na pari dok se fil ne zgusne. Mešajte neprestano. U ohlađen fil dodajte umućen sneg od belanaca i šećera. Izmešajte, sipajte preko polupečene kore, vratite u rernu i pecite pet minuta. Puslice: Umutite belanca u čvrst sneg, dodajte šećer i mutite da se istopi. Dodajte gustin razmućen u vodi. Sjedinite i sipajte preko fila praveći puslice kesom za dekoraciju. Vratite u rernu i pecite 10 minuta, odnosno dok puslice ne dobiju žućkastosmeđu boju.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading