Uz prilog po želji: Kroketi sa krompir pireom
Tope se u ustima
Sastojci
Potrebno je:
- 300 g krompir pirea
- 200 g oštrog brašna
- 60 g kukuruznog brašna
- 1 jaje
- 20 g otopljenog maslaca
- 2 kašičice praška za pecivo
- 1 kašičica mlevenog bibera
- 1 kašičica karija
- 1/2 kašičice belog luka u prahu
- 1/2 kašičice soli
- 1 kašičica dimljene aleve paprike
Fil:
- 100 g kačkavalja
Smesa za pohovanje:
- 2 jajeta
- 100 g prezli
- 100 g brašna
Priprema
Ovo je sjajan recept kako da iskoristite ostatak krompir pirea. Kroketi su ukusni topli i hladni.
Krompir pire staviti u vanglicu. Dodati mešavinu pšeničnog brašna, kukuruznog brašna, praška za pecivo i soli. Ubaciti žumanca, rastopljeni maslac, mleveni biber, kari, beli luk u prahu i dimljenu alevu papriku (može i obična aleva paprika). Zamesiti testo. Testo malo duže mesiti i ako treba dodati još malo pšeničnog brašna (količina brašna zavisi i od čvrstine krompir pirea). Umešeno testo treba da ostane po malo lepljivo.
Testo staviti na pobrašnjenu podlogu. Posuti ga sa brašnom i polako razviti, debljine 3-4 mm. Iseći prvo krajeve testa, koje će te, takođe, iskoristiti za krokete, pa ostatak testa iseći na veće pravougaone delove. Na početku svakog isečenog dela staviti po prutić kačkavalja, saviti stranice i testo uviti u rolatić.
Uvijeni rolatić nekoliko puta "izvaljajte" po stolu, da bi se bolje formirao.
Ako vam je lakše, testo možete kidati u komadiće, staviti ga na dlan leve ruke, malo ga raspljeskati, staviti komadić kačkavalja, pa oblikovati lopticu. Dlanovi moraju biti nauljeni. Sami odaberite način spremanja.
Uvijene rolatiće prvo uvaljati u brašno, zatim u umućena jaja i na kraju u prezle. Formirane rolatiće pržiti na umerenoj temperaturi u zagrejanom ulju. Ulja treba da bude do pola rolatića, kada ih poređate u tiganj da se prže. Kada donja strana porumeni, polako ih okrenuti da se isprži i druga strana. Pržene krokete vaditi na kuhinjski papir, da bi papir upio višak masnoće.