Ugrejte stomak: Recept za belu čorbu
Pratite korake za pripremu
Sastojci
Potrebno je:
- 1 veći pileći batak sa karabatakom
- 200 g šargarepe
- 100 g krompira
- 100 g graška
- 80 g korena celera
- 80 g korena peršuna
- 80 g korena paškanata
- 200 ml pavlake za kuvanje
- 3 kašičice gustina
- 1,8 l vode
- suvi bilni začin
- mleveni biber
Priprema
Šargarepu, krompir, koren celera, peršuna i paškanata iseckati na sitne kockice. Cvetove karfiola odvojiti na sasvim male cvetiće.
U odgovarajuću dublju posudu staviti pileće meso, naliti sa hladnom vodom i staviti da se kuva. Kada meso bude polukuvano ubaciti svo iseckano povrće, grašak i karfiol. Nastaviti sa kuvanjem dok se i meso i povrće ne skuvaju. U međuvremenu izvaditi iz čorbice 100 ml tečnosti i ostaviti da se ohladi. U ohlađenu tečnost rastvoriti gustin.
Skuvano meso izvaditi iz čorbice i odvojiti koske i kožicu. Meso iseckati na kockice i vratiti u čorbu. Čim čorbica, ponovo, provri sipati u tankom mlazu rastvoreni gustin. Promešati i kuvati čorbicu pet minuta, na srednjoj vatri. Zatim dodati pavlaku za kuvanje, promešati i kada čorba provri, skloniti sa vatre. Čorbicu poslužiti sa sokom od limuna.