Da duže ostanete siti: Tri saveta koja će vam pomoći da odložite glad
Foto: Shutterstock

Nutricionistkinja Nada Vogt otkriva tri proverena načina da imate dugo sitost nakon obroka i detaljnije objašnjava kako to da postignete:

Povećajte unos dijetnih vlakana

Vlakna imaju mnogo prednosti, uključujući i to što nam pomažu da duže ostanemo siti, čime se naravno smanjuje žudnja za hranom.

Većina nas treba da teži unosu od oko 30 grama dijetnih vlakana dnevno.

Probajte činiju ovsenih pahuljica ili žitarica bogatih vlaknima sa lanenim ili čia semenkama, prelivene vašim omiljenim jogurtom i voćem!
Dodajte pasulj, leblebije ili sočivo u pastu, supu i salatu.
Uparite protein i skrob sa zelenom salatom, dodajte malo oraha, semenki i/ili avokada.

Dovoljan unos proteina

Istraživanja pokazuju da doručak sa visokim (dovoljnim) sadržajem proteina povećava sitost i smanjuje glad kasnije tokom dana!

Uvek podstičem svoje klijente da uključe izvor proteina u većinu obroka kao i užina!

Probajte kašu napravljenu sa grčkim jogurtom.
Napravite smuti od banane, maline i mlevenog lana sa vašim omiljenim proteinom u prahu!
Započnite jutro sa kajganom sa povrćem i istostiranim hlebom od celog zrna.

Dovoljan unos volumen hrane

Mehanoreceptori koji se nalaze u vašem stomaku i crevima aktiviraju se istezanjem tkiva. Jedenje hrane koja ima volumen, stvara veći sadržaj hrane u crevima, što utiče na smanjeni osećaj gladi.

Ciljajte da polovinu tanjira ispunite neskrobnim povrćem u većini obroka! 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading