Skromna a hranljiva LUBIJA, jelo jod pasilja koje služe u svakoj kući u MAROKU (RECEPT)
Osim što se može naručiti u restoranima, lako se može uočiti i na ulicama Maroka. Poreklo ovog jela datira iz srednjovekovnog perioda, a istoričari veruju da je jelo bilo inspirisano knjigom Mohameda de Bagdada iz 1226. koja je predstavljala marokansku kuhinju. Služe je kao predjelo, ali i kao prilog, posebno uz večeru s prženom ribom.
Lubija
Sastojci:
1 konzerva belog pasulja
2 kašičice maslinovog ulja
1 glavica crnog luka
6 čenova belog luka
1 kašičica kima
1 kašičica aleve paprike
1/2 šolje bujona od povrća
so, biber
Priprema:
Na maslinovom ulju u šerpi prodinstajte sitno seckani beli i crni luk. Potom dodajte alevu papriku, so i biber. Pasulj iz konzerve ocedite i ubacite u šerpu sa crnim i belim lukom. Pustite da se malo prokuva, pa dodajte bujon od povrća i kim. Kuvajte oko 10 minuta. Ako je potrebno, dodatno začinite. Poslužite uz hrskavi hleb.
SAVET Marokanci ovo jelo jedu služeći se hlebom umesto kašikom
Sa govedinom
Sastojci:
450 g govedine
200 g belog pasulja
3 zrela paradajza (može i pelat)
1 glavica crnog luka
5 čenova belog luka
3 kašike peršuna
1 kašika soli
1 kašika aleve paprike
1 kašika kumina
2 kašičice mlevenog đumbira
1/2 šolje maslinovog ulja
Priprema:
Pasulj ostavite preko noći i ujutro prokuvajte u dve vode. Govedinu sitno iseckajte i prodinstajte na ulju, a paradajz ljuštite i izgnječite. U dublju šerpu ubacite meso, dodajte paradajz, sitno seckan crni i beli luk, so i peršun. Ulijte dva litra vode i ostavite da se krčka na srednjoj temperaturi oko sat vremena. Posle deset minuta ubacite i napola kuvan pasulj. Poklopite šerpu i pred kraj dodajte ostale začine.
SAVET Pasulj će upijati tečnost i nakon kuvanja, pa napravite da bude tečnije
S jagnjetinom
Sastojci:
250 g pasulja
1 kašičica sode bikarbone
2 kašike maslinovog ulja
350 g jagnjećeg vrata s koskom
1 glavica crnog luka
3 čena belog luka
1 kašika kima
1/2 kašičice aleve paprike
1 štapić celera
so, biber
1 šargarepa
100 ml pasiranog paradajza
Priprema:
U šerpu sipajte pasulj i sodu bikarbonu. Prelijte hladnom vodom i ostavite preko noći da se natopi. Na ulju dinstajte meso, pa kad promeni boju, dodajte seckani crni i beli luk. Pasulj ocedite i isperite. Dodajte kim, biber, alevu papriku i štap celera. Pustite da sve omekša, pa ubacite pasulj i nalijte vodu. Smanjite temperaturu i kuvajte oko 45-60 minuta. Šargarepu iseckajte na kockice pa ubacite u pasulj, zajedno sa solju i pasiranim paradajzom i kuvajte još oko pola sata. Pred kraj kuvanja izvadite štap celera i meso, iseckajte i vratite. Poslužite uz par kapljica maslinovog ulja.
SAVET Ako ćete zamrznuti lubiju, pre podgrevanja obavezno dodajte čašu vode kako se ne bi zalepila za šerpu
Zelena lubija
Sastojci:
2 kašičice maslinovog ulja
1 čen belog luka
1/2 kašičice kima
1/2 kašičice kurkume
200 g pasiranog paradajza
3 šolje pilećeg bujona
1 konzerva pasulja
3 šolje spanaća
1 zelena paprika
1/2 šolje peršuna
so, biber
Priprema:
Dinstajte na ulju seckane beli i crni luk. Dodajte kumin, kurkumu, pasirani paradajz i pasulj iz konzerve, te bujon, sitno seckane papriku i peršun. Kuvajte uz povremeno mešanje 20 minuta. Listove spanaća operite i ubacite u lubiju. Ako vam deluje da je pregusta, razredite vodom.
SAVET Lubija će biti ukusnija ako je spremite dan pre
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI
Komentari (0)