Skromna a hranljiva LUBIJA, jelo jod pasilja koje služe u svakoj kući u MAROKU (RECEPT)
Foto: Shutterstock/Schutterstock

 

Osim što se može naručiti u restoranima, lako se može uočiti i na ulicama Maroka. Poreklo ovog jela datira iz srednjovekovnog perioda, a istoričari veruju da je jelo bilo inspirisano knjigom Mohameda de Bagdada iz 1226. koja je predstavljala marokansku kuhinju. Služe je kao predjelo, ali i kao prilog, posebno uz večeru s prženom ribom.

                                                                                    

Lubija

Sastojci:

1 konzerva belog pasulja

2 kašičice maslinovog ulja

1 glavica crnog luka

6 čenova belog luka

1 kašičica kima

1 kašičica aleve paprike

1/2 šolje bujona od povrća

so, biber

Priprema:

Na maslinovom ulju u šerpi prodinstajte sitno seckani beli i crni luk. Potom dodajte alevu papriku, so i biber. Pasulj iz konzerve ocedite i ubacite u šerpu sa crnim i belim lukom. Pustite da se malo prokuva, pa dodajte bujon od povrća i kim. Kuvajte oko 10 minuta. Ako je potrebno, dodatno začinite. Poslužite uz hrskavi hleb.

SAVET Marokanci ovo jelo jedu služeći se hlebom umesto kašikom

Skromna a hranljiva LUBIJA, jelo jod pasilja koje služe u svakoj kući u MAROKU (RECEPT)

Schutterstock

 

 

Sa govedinom

Sastojci:

450 g govedine

200 g belog pasulja

3 zrela paradajza (može i pelat)

1 glavica crnog luka

5 čenova belog luka

3 kašike peršuna

1 kašika soli

1 kašika aleve paprike

1 kašika kumina

2 kašičice mlevenog đumbira

1/2 šolje maslinovog ulja

Priprema:

Pasulj ostavite preko noći i ujutro prokuvajte u dve vode. Govedinu sitno iseckajte i prodinstajte na ulju, a paradajz ljuštite i izgnječite. U dublju šerpu ubacite meso, dodajte paradajz, sitno seckan crni i beli luk, so i peršun. Ulijte dva litra vode i ostavite da se krčka na srednjoj temperaturi oko sat vremena. Posle deset minuta ubacite i napola kuvan pasulj. Poklopite šerpu i pred kraj dodajte ostale začine.

SAVET Pasulj će upijati tečnost i nakon kuvanja, pa napravite da bude tečnije

Skromna a hranljiva LUBIJA, jelo jod pasilja koje služe u svakoj kući u MAROKU (RECEPT)

Schutterstock

 

 

S jagnjetinom

Sastojci:

250 g pasulja

1 kašičica sode bikarbone

2 kašike maslinovog ulja

350 g jagnjećeg vrata s koskom

1 glavica crnog luka

3 čena belog luka

1 kašika kima

1/2 kašičice aleve paprike

1 štapić celera

so, biber

1 šargarepa

100 ml pasiranog paradajza

Priprema:

U šerpu sipajte pasulj i sodu bikarbonu. Prelijte hladnom vodom i ostavite preko noći da se natopi. Na ulju dinstajte meso, pa kad promeni boju, dodajte seckani crni i beli luk. Pasulj ocedite i isperite. Dodajte kim, biber, alevu papriku i štap celera. Pustite da sve omekša, pa ubacite pasulj i nalijte vodu. Smanjite temperaturu i kuvajte oko 45-60 minuta. Šargarepu iseckajte na kockice pa ubacite u pasulj, zajedno sa solju i pasiranim paradajzom i kuvajte još oko pola sata. Pred kraj kuvanja izvadite štap celera i meso, iseckajte i vratite. Poslužite uz par kapljica maslinovog ulja.

SAVET Ako ćete zamrznuti lubiju, pre podgrevanja obavezno dodajte čašu vode kako se ne bi zalepila za šerpu

Skromna a hranljiva LUBIJA, jelo jod pasilja koje služe u svakoj kući u MAROKU (RECEPT)

Schutterstock

 

 

Zelena lubija

Sastojci:

2 kašičice maslinovog ulja

1 čen belog luka

1/2 kašičice kima

1/2 kašičice kurkume

200 g pasiranog paradajza

3 šolje pilećeg bujona

1 konzerva pasulja

3 šolje spanaća

1 zelena paprika

1/2 šolje peršuna

so, biber

Priprema:

Dinstajte na ulju seckane beli i crni luk. Dodajte kumin, kurkumu, pasirani paradajz i pasulj iz konzerve, te bujon, sitno seckane papriku i peršun. Kuvajte uz povremeno mešanje 20 minuta. Listove spanaća operite i ubacite u lubiju. Ako vam deluje da je pregusta, razredite vodom.

SAVET Lubija će biti ukusnija ako je spremite dan pre

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading