3 recepta za slatkiše od krompira koji će vas momentalno vratiti u detinjstvo
Krompir uglavnom koristimo u slanim jelima, međutim je odlična namirnica i za deserte, naročito one koji su se pravili nekad.
Knedle s cimetom
Sastojci:
1 kg krompira
2 jajeta
1 kašičica soli
1 kašika ulja
350 g prezli
3 kašike putera
300 g šećera
30 šljiva
1 kašika cimeta
400 g brašna
Priprema:
Krompir oljuštite, iseckajte i skuvajte u slanoj vodi. Procedite, izgnječite i ostavite da se hladi oko sat vremena. Iz šljive izvadite koštice i presecite ih uzduž. U krompir ubacite jaja, cimet, puter sobne temperature i brašno. Prebacite ga na radnu površinu i mesite u mekano i elastično testo. Podelite na dva dela i od svakog napravite valjak, pa isecite kolutove debljine oko 2 cm. U svaki komad testa ubacite šljivu i kašičicu šećera, napravite knedlu. Kuvajte knedle u ključaloj vodi, te ih uvaljajte ih u prezle, pa u šećer.
Schutterstock
Kaša od krompira
Sastojci:
1/2 šolje kokosovog mleka
1 šolja vode
1 kašičica kurkume
1/2 kašičice soli
2 krompira
1 banana
1 kašika otopljenog putera
1/2 kašičice cimeta
Priprema:
U šerpi prokuvajte kokosovo mleko i vodu. Kad proključa, ubacite kurkumu i so. Mešajte dok smesa ne postane kremasta. Krompir skuvajte i ispasirajte zajedno s bananom. Sklonite šerpu s ringle, pa ubacite krompir, bananu i cimet. Ako je previše gusto, dodajte malo mleka. Sipajte u činije i ukrasite orašastim plodovima ili komadima suvog voća.
Slatkica tortica
Sastojci:
Za koru:
140 g brašna
2 kašičice šećera
prstohvat soli
110 g putera
3 kašike ledene vode
Za fil:
3 krompira
80 g putera
150 ml mleka
150 g smeđeg šećera
2 jajeta
2 kašičice mlevenog cimeta
1/2 kašičice mlevenog muskatnog oraščića
1/2 kašičice mlevenog đumbira
1 kašičica ekstrakta vanile
Priprema:
Umutite šolju brašna sa 2 kašičice šećera i soli. Puter isecite na manje kocke, pa izmiksirajte s brašnom. Sipajte ledenu vodu i oblikujte loptu. Na pobrašnjenoj površini mesite, vratite testo u činiju, prekrijte folijom i ostavite u frižideru 60 minuta. Razvaljajte oklagijom, pa prebacite u tepsiju u kojoj ćete peći 15 minuta na 200 stepeni. Krompir skuvajte i ispasirajte. Puter stavite da se topi u tiganju, pa ubacite krompir. Dodajte smeđi šećer, mleko, jaja, cimet, muskatni oraščić, đumbir, so i ekstrakt vanile. Umutite mikserom i sipajte preko ispečene kore. Pecite još pola sata na 180 stepeni.