3 recepta za slatkiše od krompira koji će vas momentalno vratiti u detinjstvo

alo.rs/I. V: | Žena 28.12.2022 11:33

Krompir uglavnom koristimo u slanim jelima, međutim je odlična namirnica i za deserte, naročito one koji su se pravili nekad.

Foto: Shutterstock/Schutterstock

 

Knedle s cimetom

Sastojci:

1 kg krompira

2 jajeta

1 kašičica soli

1 kašika ulja

350 g prezli

3 kašike putera

300 g šećera

30 šljiva

1 kašika cimeta

400 g brašna

Priprema:

Krompir oljuštite, iseckajte i skuvajte u slanoj vodi. Procedite, izgnječite i ostavite da se hladi oko sat vremena. Iz šljive izvadite koštice i presecite ih uzduž. U krompir ubacite jaja, cimet, puter sobne temperature i brašno. Prebacite ga na radnu površinu i mesite u mekano i elastično testo. Podelite na dva dela i od svakog napravite valjak, pa isecite kolutove debljine oko 2 cm. U svaki komad testa ubacite šljivu i kašičicu šećera, napravite knedlu. Kuvajte knedle u ključaloj vodi, te ih uvaljajte ih u prezle, pa u šećer.

 

Foto: Shutterstock/Schutterstock

Schutterstock

 

 

Kaša od krompira

Sastojci:

1/2 šolje kokosovog mleka

1 šolja vode

1 kašičica kurkume

1/2 kašičice soli

2 krompira

1 banana

1 kašika otopljenog putera

1/2 kašičice cimeta

Priprema:

U šerpi prokuvajte kokosovo mleko i vodu. Kad proključa, ubacite kurkumu i so. Mešajte dok smesa ne postane kremasta. Krompir skuvajte i ispasirajte zajedno s bananom. Sklonite šerpu s ringle, pa ubacite krompir, bananu i cimet. Ako je previše gusto, dodajte malo mleka. Sipajte u činije i ukrasite orašastim plodovima ili komadima suvog voća.

 

 

Slatkica tortica

Sastojci:

Za koru:

140 g brašna

2 kašičice šećera

prstohvat soli

110 g putera

3 kašike ledene vode

Za fil:

3 krompira

80 g putera

150 ml mleka

150 g smeđeg šećera

2 jajeta

2 kašičice mlevenog cimeta

1/2 kašičice mlevenog muskatnog oraščića

1/2 kašičice mlevenog đumbira

1 kašičica ekstrakta vanile

Priprema:

Umutite šolju brašna sa 2 kašičice šećera i soli. Puter isecite na manje kocke, pa izmiksirajte s brašnom. Sipajte ledenu vodu i oblikujte loptu. Na pobrašnjenoj površini mesite, vratite testo u činiju, prekrijte folijom i ostavite u frižideru 60 minuta. Razvaljajte oklagijom, pa prebacite u tepsiju u kojoj ćete peći 15 minuta na 200 stepeni. Krompir skuvajte i ispasirajte. Puter stavite da se topi u tiganju, pa ubacite krompir. Dodajte smeđi šećer, mleko, jaja, cimet, muskatni oraščić, đumbir, so i ekstrakt vanile. Umutite mikserom i sipajte preko ispečene kore. Pecite još pola sata na 180 stepeni.

Expand player
Pogledajte više