UKUS KAO ISPOD SAČA Orginalan recept za jagnjetinu iz rerne biće podjednako dobra kao i ona sa ražnja
Mekoća i slast jagnjetine je zaista jedinstvena, pa je prava šteta da se ne nađe na vašoj prazničnoj trpezi
Sastojci:
- 4 kg jagnjetine (najbolje od plećke)
- 1,5 kg krompira
- 3 kašike soli
- 1 kašika bibera
- 4 čena belog luka
- 1 kašika ruzmarina
- 3 lista lovora
- 2 l mleka
- 100 ml malsinovog ulja
Priprema:
Maslinovo ulje, iseckani beli luk, peršun, ruzmarin, biber i lovor izmešajte. Jagnjetinu dobro operite, pa prosušite komad ili komade kuhinjskim ubrusom. Usolite meso, pa ga polijte marinadom od maslinovog ulja i dobro utrljajte.
Ostavite tako da stoji dva sata. U veliku šerpu stavite meso i prelijte mlekom da ogrezne, stavite na vatru i kada mleko provri, smanjite temperaturu i poklopljeno meso kuvajte oko sat vremena, vodeći računa da ne pokipi.
Posle tog vremena meso izvadite iz mleka, dublji pleh dobro podmažite mašću i poređajte oguljeni krompir isečen na polovine, pa jagnjetinu stavite odozgo i sve prelijte polovinom mleka u kome se meso kuvalo. Pecite jagnjetinu oko dva sata na 180 stepeni.