OVAKO SU MESILE NAŠE BAKE Recept za starinsku pogaču za sirom, za srećan početak dana
Fenomenalna ideja za brz, jednostavan i ukusan obrok
Sastojci:
2 krompira
200 g brašna
4 g suvog kvasca
2 kašičice šećera
1/2 kašičice soli
1 jaje
160 ml mleka
30 g putera
140 g tvrdog sira
Priprema:
Krompir isecite i skuvajte. Brašno prosejte i dodajte mu kvasac, šećer, so i jaje. Malo sjedinite, pa sipajte 80 ml toplog mleka i istopljeni puter, pa umesite testo. Pokrijte ga i ostavite na toplom sat vremena. Za to vreme procedite krompir, posolite i pobiberite, pa sipajte 80 ml mleka i napravite pire.
Zatim premesite testo na pobrašnjenoj površini i podelite na 2 loptice. Razvucite veći i tanji krug, pa prebacite na pleh koji ste obložili pek papirom. Premažite pire krompirom, pa pospite rendanim sirom. Preko stavite drugo testo koje ste razvukli približno kao i prvo.
Prstima pritisnite krajeve kruga i podvucite ih ka unutra. Premažite mlekom, pa prstima napravite rupe na pogači, a onda pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 30 minuta. Gotovu pogaču premažite istopljenim puterom.