NAŠE BAKE SU GA SPREMALE ZA BADNJE VEČE Kolač sa orahom, poslastica koja odiše toplinom porodične sreće

alo.rs/S.Ć. | Žena 03.01.2023 09:46

Posni kolač sa orasima koji se brzo priprema, divno je mekan i sočan zbog pekmeza koji dodajemo i u kolač i kojim premazujemo

Foto: Youtube/Printscreen

Sastojci:

400 ml vode
12 kašika šećera
20 kašika brašna
4 pune kašike bilo kojeg pekmeza, džema ili marmelade ( koristili smo do kajsija )
8 punih kašika mlevenih ili blendiranih oraha
1 kašičica sode bikarbone
10 gr praška za pecivo ( 1 kesica )

Premaz:

4 pune kašike bilo kojeg pekmeza, džema ili marmelade ( koristili smo do kajsija )

4 kašike mlevenih ili blendiranih oraha

Priprema:

Uključiti rernu na 200 stepeni.

Pomešati brašno, šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i orahe.

Polako sipati vodu i mešati. Mešati da nema grudvica.

Na kraju dodati omekšali pekmez, dzem ili marmeladu ( omekšate ga u mikrotalasnoj ili na vatri ), sve sjediniti i ostaviti da odstoji dok se rerna zagreje.

U posudu u kojoj ćete peći stavite papir za pečenje, nije važno sa koje strane, odlepiće se koju god stranu da stavite.

Dimenzije pleha ne smeju biti manje od 30 x 20 cm ( naša je tih dimanzija ) jer će kolač biti previsok.

Izliti smesu i staviti da se peče.

Temperaturu smanjiti na 180 stepeni.

Mi smo pekli tačno 30 minuta.

Testirajte čačkalicom da li je kolač pečen.

Vreo kolač premazati omekšalim pekmezom i posuti orasima.

Ostaviti da se ohladi pa prebaciti zajedno sa papirom  na tacnu ili dasku za sečenje.

Iseći i poslužiti.

Prijatno.

Expand player
Pogledajte više