NAŠE BAKE SU GA SPREMALE ZA BADNJE VEČE Kolač sa orahom, poslastica koja odiše toplinom porodične sreće
Posni kolač sa orasima koji se brzo priprema, divno je mekan i sočan zbog pekmeza koji dodajemo i u kolač i kojim premazujemo
Sastojci:
400 ml vode
12 kašika šećera
20 kašika brašna
4 pune kašike bilo kojeg pekmeza, džema ili marmelade ( koristili smo do kajsija )
8 punih kašika mlevenih ili blendiranih oraha
1 kašičica sode bikarbone
10 gr praška za pecivo ( 1 kesica )
Premaz:
4 pune kašike bilo kojeg pekmeza, džema ili marmelade ( koristili smo do kajsija )
Priprema:
Uključiti rernu na 200 stepeni.
Pomešati brašno, šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i orahe.
Polako sipati vodu i mešati. Mešati da nema grudvica.
Na kraju dodati omekšali pekmez, dzem ili marmeladu ( omekšate ga u mikrotalasnoj ili na vatri ), sve sjediniti i ostaviti da odstoji dok se rerna zagreje.
U posudu u kojoj ćete peći stavite papir za pečenje, nije važno sa koje strane, odlepiće se koju god stranu da stavite.
Dimenzije pleha ne smeju biti manje od 30 x 20 cm ( naša je tih dimanzija ) jer će kolač biti previsok.
Izliti smesu i staviti da se peče.
Temperaturu smanjiti na 180 stepeni.
Mi smo pekli tačno 30 minuta.
Testirajte čačkalicom da li je kolač pečen.
Vreo kolač premazati omekšalim pekmezom i posuti orasima.
Ostaviti da se ohladi pa prebaciti zajedno sa papirom na tacnu ili dasku za sečenje.
Iseći i poslužiti.
Prijatno.