SRBI VERUJU DA DONOSI IZOBILJE AKO SE JEDE NA BADNJI DAN Recept za posni prebranac, kakav su spremale naše bake
Domaći recept za pasulj prebranac, idealan za posnu trpezu
Sastojci:
1kg pasulja tetovca
2 velike glavice crnog luka (500-600gr)
2 kašike crvene mlevene paprike (30gr)
1 kašika suvog začina (20gr)
5 gr soli
200 ml suncokretovog ulja
Priprema:
U lonac istresamo pasulj, pa ćemo naliti 1,5 l vode i ostavljamo da provri.
Kada nalijemo vodu pasulj koji nije “zdrav” odmah će isplivati, pa ukloniti ga.
Kada pasulj provri, ostavljamo 10 minuta da vri pa tu prvu vodu bacimo.
Vratimo pasulj u vodu i nalijemo 2l vode i ostavljmo na srednjoj vatri da se kuva.
Kada je pasulj skoro kuvan pripremamo zapršku.
Luk iseckati na tanke kriškice.
Pošto smo luk iseckali, dodajemo ulje i ostavljamo na srednjoj vatri da se prži, pazite da ne zagori, često mešajte.
Pošto je luk skoro gotov dodajemo suvi začin, so, i crvenu apriku.
Ostavljamo da se prži još 2 – 3 minute.
Pasulj se za to vreme skuvao.
To vidimo po zrnima koja su se skoro raspala ili ga pritisnite viljuškom.
Pasulj možete da kuvate sa postepenim dodavanjem vode ili da nalijete vodu više vode pa posle višak odlijete.
Paaslj je potrebno da bude stalno u vodi, da ogrezne, tako i kada je kuvan.
Preporučujem postepeno dodavanje, tako nema odlivanja viška vode jer tada odlivamo i deo ” brašna” koje pasulj pušta u toku kuvanja a ono daje gustinu.
Rernu uključiti na 220 stepeni.
U glinenu posudu staviti trečinu luka, po dnu, pa pola pasulja, pa trecinu luka, pa pola pasulja i odgore ostatak luka.
Odneti u zagrejanu rernu da se peče.
U toku pečenja pasulj možete lagano izmešati sa lukom da bi se on fino sjedinio.
Pasulj smo pekli izmedju sat i sat ipo.
Prebranac prohladite pa poslužite.
Prijatno.