NEKAD JE BILA NEIZOSTAVNA NA BOŽIĆNOJ TRPEZI Planinska pita sa sirom, šuškavo ukusno zadovoljstvo
Ako niste stručnjak u razvlačenju kora koristite kupovne, ukus je jednako dobar
Sastojci:
- 400 g mekšeg sira
- 4 jajeta
- 80 ml ulja
- 400 ml jogurta
- 1 puna kašika brašna
- 10 g praška za pecivo
- 500 g kora za pitu, (nekad su se mesile)
- Za prelivanje:
- 2 jajeta
- 200 ml mleka
- 100 g kajmaka
Priprema:
Sir izdrobite, a u drugoj činiji umutite jaja sa uljem i jogurom, pa dodajte brašno i prašak za pecivo koje ste prethodno sjedinili. Promešajte. Zatim u smesu dodajte i izdrobljeni sir i opet lepo promešajte. Tepsiju prečnika 30 cm lepo nauljite, pa na dno stavite 2 kore.
Sipajte malo fila, pa preko stavite jednu koru. Tako ređajte dok ne utrošite sve, a poslednji red treba da bude kora. Pitu isecite na kocke, pa premažite kajmakom, a onda i jajima koja ste umutili sa mlekom. Pecite na 200°C oko sat vremena.