ULJE MOŽE DA SE POKVARI Ako ga držite na ovom mestu, može da nam nanese užasnu štetu
Opcija da vam je nadohvat ruke, nije najbolje rešenje jer može doći do oksidacije što je štetno po zdravlje
Ako često koristite ulje za kuvanje, verovatno ga držite negde u blizini šporeta. Iako vam se to čini kao zgodna opcija jer vam je nadohvat ruke, to možda i nije najbolje rešenje jer može doći do oksidacije što je štetno po zdravlje, piše portal Mindbodygreen.
Porodična lekarka Kejt Šanan kaže da držanje ulja pored šporeta neće dovesti do toga da vam se ulje puno brže pokvari.
“Vrućina bi potencijalno mogla da oksiduje ulje, a oksidacija je užasno štetna, ali osim ako ne držite ulje tačno iznad ploče šporeta ili imate jako vruć pult, onda govorimo o razlici od nekoliko stepeni”, rekla je Šanan.
To neće biti dovoljno da značajno skrati životni vek ulja, kaže ona, ali to ne znači da je to najbolje mesto za njegovo držanje.
Džim Sevidž, proizvođač organskog ekstradevičanskog maslinovog ulja iz Kalifornije, ističe da je pravilno skladištenje najbolji način da se očuvaju zdravstvene prednosti dobrih ulja za kuvanje poput maslinovog ulja. Napominje da je najbolje pronaći hladno, tamno mesto jer kiseonik, svetlost i toplota najbrže razgrađuju ulje.
Dakle, “najbolji način čuvanja ulja je u ostavi”, navodi Sevidž.
Bez obzira na to držite li ulje u ostavi ili pak pored šporeta, Šanan kaže da možete izbeći oksidaciju izbacivanjem ulja za kuvanje koja najlakše oksidiraju. Dodaje da je ukupno osam takvih ulja: kukuruzno, ulje od kanole, ulje od semenki pamuka, sojino, suncokretovo ulje, ulje šafranike, ulje od koštica grožđa i ulje pirinčanih mekinja.
Šanan dodaje da toksikolozi koji testiraju ove vrsta ulja na probleme s oksidacijom kažu da ih ne bi trebalo koristiti za kuvanje.
Zdravija ulja, s druge strane, obično se ekstrahiraju iz većih orašastih plodova ili semenki, pa zahtevaju manje obrade i imaju veće zdravstvene prednosti. Zdravija ulja uključuju ekstra devičansko maslinovo ulje, kokosovo, susamovo, orahovo, bademovo, laneno ulje, ulje avokada i ulje od kikirikija.
Portal napominje da ulje ne bi trebalo da držite tamo gde postoji izvor toplote jer čak i kada je izloženost toploti mala, ona je i dalje faktor, zajedno sa svetlom i kiseonikom. Dakle, ako želite da maksimalno produžite vek trajanja ulja za kuvanje i smanjite oksidaciju, najbolje ga je držati u ormariću.