JEDNO JELO OBAVEZNO STAVITE NA BOŽIĆNU TRPEZU Veruje se da će privući sreću i blagostanje u vaš dom
Na Božić se prema tradiciji okuplja familija i uživa se u ukusnoj hrani i druženju. Običaj je da se na ovaj praznik na vašoj trpezi nađe bar sedam jela, jer ona simbolišu blagostanje i sreću, odnosno da ćete čitave godine imati šta da jedete.
Običaj potiče još iz starih vremena kada nije bilo dovoljno namirnica i svako jelo je simbolisalo jedan dan u nedelji, zato ih je obavezno bilo sedam na trpezi.
Suvo voće i urme
Suvo voće i urme su najveći simbol Božića što se tiče hrane. Nezaobilazni su na božićnoj trpezi i tokom čitavog ručka se drže kao dekoracija na stolu, a uvek ih možete gricnuti za užinu ili se njima zasladiti nakon ručka.
Domaća pogača, česnica
Umesto da je kupite gotovu napravite domaću, svakako je mnogo ukusnija, lepše miriše, i daleko je zabavnije. Česnica se pravi kao običan hleb od brašna i kvasca, a u poslednje vreme u nju se dodaje malo mleka, jaja ili mešavina brašna. Pravi se u kružnom obliku i u nju se obavezno mora ubaciti novčić, porodice koje imaju više članova ubacuju i zrno kukuruza, pasulja, drvce i slično. Tako svaki član porodice može da izvuče nešto.
Predjelo
U domaćoj kuhinji se tokom svečanih ručkova veliko mesto posvećuje pravljenju predjela. Tako da su i za Božić neozaobilazni suhomesnati proizvodi, sir, kajmak i salate. Kajmak se lepo slaže sa ukusnom česnicom, od predjela možete pripremati šta god da je po ukusu vas i vaše porodice.
Salate
Od salata možete pripremiti rusku salatu ili mimozu. One su jako popularne kod nas i brzo se pripremaju. Ukoliko su vam one dosadile uvek možete napraviti salatu od testenina i raznih sireva, šunke i povrća.
Domaća čorba
Ovaj svečani ručak zahteva kvalitetnu čorbu, pileću ili teleću sa puno povrća. Kada je ručak svečan neka sva jela budu takva, pa umesto obične supe napravite ukusnu i mirišljavu čorbu.
Sarma
Sarma se skoro uvek sprema za bilo koji svečani ručak, pa neka ni Božić ne bude izuzetak. Umesto klasične sarme možete napuniti papriku, paradajz, ili napraviti sarmu u listovima zelja ili sličnog zelenila.
Pečenje
Svečani božićni ručak se ne može zamisliti bez pečenja ili sličnog mesa, možete ga kupiti već pečeno ili ga sami ispeći u rerni. Običaj je da se za Božić jede praseće ili jagnjeće pečenje, a trebalo bi izbegavati piletinu i ćuretinu.
Torte i kolači
Naravno, nijedan svečani ručak ne može bez poslastica i deserta. Čokoladne torte su uvek pun pogodak, kao i lagane voćne koje se uvek prve pojedu. Umesto jedne torte možete napraviti i dve manje, a ukoliko volite sitne kolače potrudite se da budu ukusni, čokoladni i lepo ukrašeni.
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI
Komentari (0)