ZAMESITE KUĆNU SREĆU Slavski kolač za Svetog Stevana, ovako se pravilno sprema
Ovo je malo bogatij božićniž kolač. Lako se priprema, veoma je ukusan i prijatno za oko
Potrebno je:
1 kg brašna
150 g margarina
2 dl jogurta
2.5 dl mleka
1 kvasac
2 kašičice soli
5 kasika šećera
3 jaja
1 vanil šećer
Priprema:
U toplo mleko u koje smo dodali šećer izmrviti kvasac i ostaviti da naraste.U brašno dodati dignuti kvasac, ulje, jogurt, jaje, so, vanilin šećer i otopljen margarin,dobro izmesiti dok ne počne da se odvaja od posude i stvaraju se mehurići.vazduha u testu.
Ostavite da lepo raste pokriveno krpom na toplom mestu. Nakon toga stavite testo na podlogu i umesite ga.Odsecite malo testa od kojeg ćemo napraviti dve pletenice za vrh torte. Zatim preostalo testo razvaljamo u pravougaoni tanjir debljine 1,5 centimetara i savijamo u rolnu.
Testo za rolnice iseći na sedam trouglova (iseći dijagonalno) i poređati u duboku posudu koju smo podmazali margarinom.Šest trouglova okolo i sedmi u sredini.
Na vrh stavljamo pletenice koje smo savili u krug i tako stavili na kolac u vidu krune. Jedva nam treba sira, i veći, a manji, manji se stavlja u sir.
Prekrijemo krpom i ostavimo da naraste.
Dok testo raste napravimo od brasna i mlake vode tvrdo testo i napravimo ukrase:grožđje, pečat i cvet, ptice.
Kolač premazati bogato umućenim žumancem pa tek onda ređati ukrase po njemu.
Peći na 180 stepeni oko 60 minuta.Prekriti folijom ako ranije dobije boju. Ostavimo u posudi pokrivenoj krpom 15 minuta pa tek onda izvadimo.