ZAMESITE KUĆNU SREĆU Slavski kolač za Svetog Stevana, ovako se pravilno sprema
Potrebno je:
1 kg brašna
150 g margarina
2 dl jogurta
2.5 dl mleka
1 kvasac
2 kašičice soli
5 kasika šećera
3 jaja
1 vanil šećer
Priprema:
Ostavite da lepo raste pokriveno krpom na toplom mestu. Nakon toga stavite testo na podlogu i umesite ga.Odsecite malo testa od kojeg ćemo napraviti dve pletenice za vrh torte. Zatim preostalo testo razvaljamo u pravougaoni tanjir debljine 1,5 centimetara i savijamo u rolnu.
Testo za rolnice iseći na sedam trouglova (iseći dijagonalno) i poređati u duboku posudu koju smo podmazali margarinom.Šest trouglova okolo i sedmi u sredini.
Na vrh stavljamo pletenice koje smo savili u krug i tako stavili na kolac u vidu krune. Jedva nam treba sira, i veći, a manji, manji se stavlja u sir.
Prekrijemo krpom i ostavimo da naraste.
Dok testo raste napravimo od brasna i mlake vode tvrdo testo i napravimo ukrase:grožđje, pečat i cvet, ptice.
Peći na 180 stepeni oko 60 minuta.Prekriti folijom ako ranije dobije boju. Ostavimo u posudi pokrivenoj krpom 15 minuta pa tek onda izvadimo.
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI
Komentari (0)