STO PUTA BOLJE NEGO IZ PEKARE Pogačice sa čvarcima, naše bake su znale caku za vrhunski ukus i zadovoljstvo
Ovo pecivo se najčešće i priprema tokom zime u prijatnoj, domaćinskoj, atmosferi, lagano i postupno, zaokupivši pažnju domaćice ne bi li je dobro poslušalo i fino naraslo.
Sastojci za testo:
- 900g brašna (mekog)
- 1 jaje
- 1 svež kvasac (40g)
- ½ l mleka
- 2dl ulja
- 3-4 kašičice soli
- 1 kašika šećera
Nadev:
- 350-400g čvaraka (sitnijih)
- 70-100g domaće masti (3-4 kašike)
- 2 kašičice bibera, soli po ukusu
- 1 jaje za premazivanje i kim za posipanje (opciono)
Priprema:
Umešati čvarke, mast so i biber. U jedan decilitar mlakog mleka razmutiti kvasac sa šećerom i ostaviti da nadođe. Umesiti testo od svih sastojaka osim ulja i soli. Na kraju dodati ulje i so i polako mesiti da testo upije ulje.
Ostaviti testo na toplom da naraste nekih 45 minuta. Možete i preko noći u frižideru. Posuti radnu površinu brašnom, izvaditi testo i malo ga premesiti. Rastanjiti testo oklagijom najviše što možete. Rasporediti nadev po testu i urolati, zatim isprepletati valjak u pletenicu kao na slici, a zatim pletenicu uviti u puža. Pokriti testo i ostaviti da odmori pola sata.
Razvaljati testo oklagijom na debljinu oko 3 cm i vaditi pogačice čašom ili kalupom.
Zagrejati rernu na 220C i prekriti pleh papirom za pečenje. Premazati pogačice i posuti kimom.
Peći 15-20 minuta – dok ne porumene.
Detalji i saveti uz ovaj recept:
Ovo je najjednostavniji recept za pogačice koji ne zahteva da 5 puta premazujete i odmarate testo, a opet daje efekat pogačica u mnogo slojeva.
Na početku sam mlela čvarke ali je mnogo lepši ukus kada su čvarci celi ili malo usitnjeni u secku. Ako ne napravimo sitne čvarke kad je svinjokolj, ja ih stavim u secka na par krugova. Obavezno probajte čvarke, ako su mnogo slani smanjite količinu soli u nadevu.
Jednom sam morala da napravim pogačice jako rano ujutru i zamesila sam testo uveče, a onda ga stavila u frižider da narasta. Mislila sam da nema šanse da naraste, a ono je za malo pobeglo iz frižidera. Tako da ako želite vruće za doručak, možete skratiti vreme tako što ćete uveče uraditi pola posla.
Ove pogačice retko premazujem, ali sada sam želela da zalepim kim jer znam da ga mnogi (čitajte moj muž) vole.
Što se tiče testa – nemojte da vas brine ovo naknadno dodavanje ulja, kad sipate ta 2 dl delovaće previše, ali verujte mi, samo polako mesite i brašno će „popiti“ svo ulje, a vi ćete dobiti testo poput pliša. I sama tehnika umotavanja nije uklesana u kamenu, polako, savladaćete, nema greške. Verovatno biste mogli i da umesite nadev u testo, ali onda ne bi bile prave pogačice.
Ako vam je rerna jača, možete peći i na 200C.
Ovako pripremljene pogačice su veoma hrskave spolja i sjajno idu uz jogurt ili kiselo mleko.