PREFINJENI MEDITERANSKI SLATKIŠ Kolač Grčke kocke, lagan, sočan, kremast

Slobodanka Ćorić | Žena 12.01.2023 09:17

Ako ne možete da sačekate dok ne odete u Grčku i probate originalne i tradicionlane grčke deserte, u međuvremenu možete ove slatkiše da pripremite kod kuće

Foto: Printscreen/Foto: Youtube/Printscreen

Pečemo 2 kore, a za jednu nam treba:

  • 4 belanca
  • 4 kašika šećera
  • 4 kašike mlevenih oraha ( mogu ići i lešnici i bademi )
  • 4 kašike mlevenog keksa
  • 5 gr praška za pecivo

Fil:

  • 8 žumanaca
  • 5 kašika šećera
  • 5 punih kašika brašna
  • 700 ml mleka
  • 250 gr margarina ili maslaca
  • 150 gr šećera u prahu
  • 80 gr mlečne čokolade
  • 80 gr bele čokolade
  • 100 gr lomljenog keksa

Priprema:

Ulupati belanca sa šećerom u čvrstu penu, pa dodati keks, orahe i prašak za pecivo, a zatim sjediniti spatulom pa istresti u obložen pleh 35 x 25cm i peći 12 – 13 minuta u prehodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni.

Ponoviti postupak još jednom, sačekati da se kore ohlade, pa tek onda skinuti papir.

Za fil pomešati žumanca, šećer i brašno sa 200 ml mleka, a preostlaih 500 ml staviti na vatru da provri.

Zakuvati žumanca kada mleko provri i mešati dok se ne fil ne zgusne.

Skloniti sa vatre, prekriti folijom i ostaviti da se ohladi.

Ulupati penasto margarin sa šećerom u prahu,  odmah umutiti i  ohladjen fil od žumanaca, koji ćete dodavati umućenom margarinu i šećeru uz mućenje.

Kad spojimo margarin i puding od žumanca seckamo obe vrste čokolade, izlomimo keks i dodamo kremu i izmešamo.

Na prvu koru naneti pola krema, poklopiti drugom korkom pa naneti ostatak.

Dekoracija je po izboru a najpraktičnije i najlakše je šlag krem od čokolade.

Ohladiti i poslužiti.

Prijatno.

 

Expand player
Pogledajte više