Korisni kuhinjski saveti: Kako da ispržite hranu u dubokom ulju, a da ne bude premasna?
Pet saveta
Kako smanjiti apsorpciju ulja i uživati u (makar) manje masnim zalogajima?
Ove cake mogu biti od pomoći!
Za uštipke
Često se u receptima preporučuje da se soda bikarbona ili prašak za pecivo rastvore u vodi, mleku ili umućenim jajima. Međutim, ako ove prahove pomešate s brašnom i prosejete ih zajedno, uštipci će prilikom prženja upiti daleko manje masnoće.
Za krompir
Ako želite da ispržite pomfrit ili pohovano meso u dubokom ulju, prvo ih prokuvajte. Na taj način će hrana upiti manje ulja.
Tiganj
Ukoliko koristite tiganj koji na dnu ima naslage od ranije, ne samo što će ukus hrane koju pržite u njemu biti loš nego će proces prženja biti teži i vaše jelo će upiti više ulja. Zato se potrudite da tiganj bude savršeno čist.
Spremite papirne ubruse
Jedan od najlakših načina da vaša hrana pripremljena u dubokom ulju jeste da mekike, pomfrit i ostale masne zalogaje ređate po papirnom ubrusu, gde će se ocediti.
Sačekajte da ulje bude dobro zagrejano
Ne spuštajte hranu u duboko ulje pre nego što ono počne da ključa i bude dovoljno ugrejano. Ako se ona nađe u tiganju pre toga, ostaće u ulju predugo, pa će sigurno biti masnija.