RECEPTI ZA CEO PORODIČNI RUČAK Sve od čorbe do kolača, tražiće se dodatak!

V. V./Alo | Žena 18.01.2023 18:01

Recepti su iz "Minjine kuhinjice" poznate kulinarske blogerke Minje Bogdanovski

Foto: Privatna arhiva/Foto: Minjina kuhinjica

Foto: Privatna arhiva/Foto: Minjina kuhinjica

Foto: Minjina kuhinjica

 

Piletina sa kikirikijem

Sastojci:

300 g belog mesa

1 manji praziluk

200 ml neutralne pavlake za kuvanje

2 trougla topljenog sira

100 g pečenog neslanog kikirikija

2 čena belog luka

ulje, začin

Za prilog:

3 srednja krompira

1 veza blitve

100 g putera

začin

Priprema:

Piletinu posolite i na malo ulja propržite sa obe strane. Dodajte oba iseckana luka i propržite. Piletinu isecite na kose parčiće, prelijte neutralnom pavlakom, stavite sir, kikiriki i začinite. Kuvajte na umerenoj temperaturi još pet minuta. Prilog: Krompir skuvajte, oljuštite i iseckajte na kockice. Blitvu obarite u vodi u kojoj se kuvao krompir, isecite na trake i sa krompirom propržite minut-dva na zagrejanom puteru. Začinite po ukusu.

Foto: Privatna arhiva/Foto: Minjina kuhinjica

Foto: Minjina kuhinjica

 

Rolat sa spanaćem i ajvarom

Sastojci:

180 g brašna

180 g spanaća u briketima

200 ml gazirane vode

½ praška za pecivo

1 kašičica soli

3 kašike ulja

3-4 kašike ajvara

3 kašike majoneza

Priprema:

U činiji pomešajte brašno, prašak za pecivo i so. Dodajte spanać koji ste prethodno otopili i ocedili. Promešajte i sipajte gaziranu vodu i ulje. Mešajte da se smesa ujednači. Sipajte u pleh veličine 30x40 cm obložen papirom za pečenje. Pecite na 200 stepeni oko 10 minuta. Patišpanj urolajte zajedno sa papirom po užoj strani i uvijte u mokru krpu. Ostavite da se rolat ohladi. Skinite papir, rolat premažite ajvarom i odozgo majonezom. Urolajte po užoj strani i uvijte u streč foliju. Ostavite nekoliko sati da se stegne i ohladi.

Foto: Privatna arhiva/Foto: Minjina kuhinjica

Foto: Minjina kuhinjica

 

Teleća čorba

Sastojci:

300 g telećeg ribića

1 šargarepa

1 crni luk

1 manji celer

3 kašike ulja

2 kašike brašna

200 ml mleka

1 juneća kocka za supu

2 kašike iseckanog peršuna

Priprema:

Meso iseckajte na kockice veličine zalogaja. Propržite na ulju. Dodajte iseckani crni luk, šargarepu i celer. Desetak minuta propržite uz mešanje. Nalijte toplom vodom (1,5 l) i kuvajte 50 minuta. U mleku razmutite brašno da nema grudvica i sipajte u čorbu koja vri. Dodajte izmrvljenu kocku za supu i po potrebi dodatno začinite. Kuvajte još 10 minuta  i na kraju stavite peršun. Uz čorbu poslužite kiselu pavlaku.

Foto: Privatna arhiva/Foto: Minjina kuhinjica

Foto: Minjina kuhinjica

 

Čokoladni san

Sastojci:

3 jajeta

120 g šećera

120 ml mleka

120 ml ulja

180 g brašna

30 g kakaoa

1 prašak za pecivo

Za preliv:

300 ml mleka

50 g šećera

50 ml ulja

30 g kakaoa

1 kašika gustina

150 g čokolade

Priprema:

Mikserom umutite jaja i šećer, pa dodajte mleko i ulje. Posebno sjedinite brašno, prašak za pecivo i kakao. Dodajte u tečne sastojke i umutite. Sipajte u pleh veličine 20x30 cm. Pecite na 180 stepeni oko pola sata. Pečeni patišpanj izbockajte viljuškom. Preliv: Mleko i šećer stavite da se kuva. Dodajte ulje, kakao-prah i gustin. Mešajte da se razbiju grudvice, pa dodajte čokoladu. Kada se čokolada otopi i sve sjedini, sklonite sa vatre. Prelijte kolač i isecite na kocke. Ostavite da upije preliv.

Expand player
Pogledajte više