RECEPTI ZA CEO PORODIČNI RUČAK Sve od čorbe do kolača, tražiće se dodatak!
Piletina sa kikirikijem
Sastojci:
300 g belog mesa
1 manji praziluk
200 ml neutralne pavlake za kuvanje
2 trougla topljenog sira
100 g pečenog neslanog kikirikija
2 čena belog luka
ulje, začin
Za prilog:
3 srednja krompira
1 veza blitve
100 g putera
začin
Priprema:
Piletinu posolite i na malo ulja propržite sa obe strane. Dodajte oba iseckana luka i propržite. Piletinu isecite na kose parčiće, prelijte neutralnom pavlakom, stavite sir, kikiriki i začinite. Kuvajte na umerenoj temperaturi još pet minuta. Prilog: Krompir skuvajte, oljuštite i iseckajte na kockice. Blitvu obarite u vodi u kojoj se kuvao krompir, isecite na trake i sa krompirom propržite minut-dva na zagrejanom puteru. Začinite po ukusu.
Rolat sa spanaćem i ajvarom
Sastojci:
180 g brašna
180 g spanaća u briketima
200 ml gazirane vode
½ praška za pecivo
1 kašičica soli
3 kašike ulja
3-4 kašike ajvara
3 kašike majoneza
Priprema:
U činiji pomešajte brašno, prašak za pecivo i so. Dodajte spanać koji ste prethodno otopili i ocedili. Promešajte i sipajte gaziranu vodu i ulje. Mešajte da se smesa ujednači. Sipajte u pleh veličine 30x40 cm obložen papirom za pečenje. Pecite na 200 stepeni oko 10 minuta. Patišpanj urolajte zajedno sa papirom po užoj strani i uvijte u mokru krpu. Ostavite da se rolat ohladi. Skinite papir, rolat premažite ajvarom i odozgo majonezom. Urolajte po užoj strani i uvijte u streč foliju. Ostavite nekoliko sati da se stegne i ohladi.
Teleća čorba
Sastojci:
300 g telećeg ribića
1 šargarepa
1 crni luk
1 manji celer
3 kašike ulja
2 kašike brašna
200 ml mleka
1 juneća kocka za supu
2 kašike iseckanog peršuna
Priprema:
Meso iseckajte na kockice veličine zalogaja. Propržite na ulju. Dodajte iseckani crni luk, šargarepu i celer. Desetak minuta propržite uz mešanje. Nalijte toplom vodom (1,5 l) i kuvajte 50 minuta. U mleku razmutite brašno da nema grudvica i sipajte u čorbu koja vri. Dodajte izmrvljenu kocku za supu i po potrebi dodatno začinite. Kuvajte još 10 minuta i na kraju stavite peršun. Uz čorbu poslužite kiselu pavlaku.
Čokoladni san
Sastojci:
3 jajeta
120 g šećera
120 ml mleka
120 ml ulja
180 g brašna
30 g kakaoa
1 prašak za pecivo
Za preliv:
300 ml mleka
50 g šećera
50 ml ulja
30 g kakaoa
1 kašika gustina
150 g čokolade
Priprema:
Mikserom umutite jaja i šećer, pa dodajte mleko i ulje. Posebno sjedinite brašno, prašak za pecivo i kakao. Dodajte u tečne sastojke i umutite. Sipajte u pleh veličine 20x30 cm. Pecite na 180 stepeni oko pola sata. Pečeni patišpanj izbockajte viljuškom. Preliv: Mleko i šećer stavite da se kuva. Dodajte ulje, kakao-prah i gustin. Mešajte da se razbiju grudvice, pa dodajte čokoladu. Kada se čokolada otopi i sve sjedini, sklonite sa vatre. Prelijte kolač i isecite na kocke. Ostavite da upije preliv.
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI
Komentari (0)