DOMAĆINSKI DORUČAK Fantastični recepti za zelena gnezda, metropol salatu, zapečeni krompir...

V. V./Alo | Žena 10.02.2023 09:31

Recepti su iz "Minjine kuhinjice" poznate kulinarske blogerke Minje Bogdanovski

Foto: Privatna arhiva/Foto: Privatna arhiva /Minja Bogdanovski

Zelena gnezda

Sastojci:

9 tankih kora za pitu

100 g kisele pavlake

100 ml ulja

200 g mladog sira

60 g bebi spanaća

20-30 g praziluka

Priprema:

Sjedinite kiselu pavlaku, ulje i mladi sir. Posolite po ukusu. Na radnu površinu stavite jednu koru i premažite filom, ali ostavite na gornjoj  strani 5 cm nepremazano. Donju stranu preklopite 5 cm i pomoću igle za pletenje urolajte koru do nepremazanog dela, potom je naberite i skinite sa štapića. Krajeve sastavite da formirate krug. Pripremljeno gnezdo stavite na pleh obložen papirom za pečenje. Na isti način pripremite gnezda od ostalih kora. Za fil spanać i praziluk u blenderu usitnite. Dodajte u fil koji vam je ostao od premazivanja kora. Napunite gnezda, a bočnu stranu premažite uljem. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 20 minuta ili dok ne porumene.

Foto: Privatna arhiva/Foto: Privatna arhiva /Minja Bogdanovski

Foto: Privatna arhiva /Minja Bogdanovski

 

Omlet sa šampinjonima

Sastojci:

2 jajeta

2 čena belog luka

3-4 šampinjona

1 kašika rendane gaude

Priprema:

Šampinjone iseckajte na 3-4 mm debljine i izgrilujte. Jaja umutite, dodajte so i sitno iseckan beli luk. U tiganju zagrejte malo ulja, sipajte smesu i smanjite temperaturu ringle. Povremeno podignite ivice i pustite da jaja malo odu ispod. Na jednu polovinu stavite izrendanu gaudu i složite grilovane šampinjone. Preklopite drugom polovinom omleta. Malo pritisnite gornju stranu i servirajte.

Foto: Privatna arhiva/Foto: Privatna arhiva /Minja Bogdanovski

Foto: Privatna arhiva /Minja Bogdanovski

 

Metropol salata

Sastojci:

400 g obarenog krompira

250 g obarene šargarepe

4 obarena jajeta

100 g praziluka

200 g dimljene ćureće pečenice

250 g majoneza

250 g kisele pavlake

1 kašičica senfa

2 kašičice suvog biljnog začina

malo belog luka u granulama

Priprema:

U sud sipajte majonez, kiselu pavlaku, senf, suvi biljni začin i beli luk u granulama i promešajte. Dodajte iseckan praziluk, obaren i iseckan krompir, obarenu i iseckanu šargarepu, obarena i iseckana jaja, kao i iseckanu ćureću pečenicu. Promešajte i ohladite. Za dekoraciju, ako želite, upotrebite 2-3 kašike kisele pavlake, 1 obareno jaje, peršun i nar.

Foto: Privatna arhiva/Foto: Privatna arhiva /Minja Bogdanovski

Foto: Privatna arhiva /Minja Bogdanovski

 

Zapečeni krompir s kulenom I šunkom

Sastojci:

450 g krompira

150 g šunke

100 g kulena

120 g trapista

6 jaja

1 crni luk

150 ml mleka

200 ml neutralne pavlake za kuvanje

1 kašičica suvog biljnog začina

Priprema:

Krompir oljuštite i nakrupno izrendajte. Tepsiju premažite uljem i rasporedite krompir. Pecite na 200 stepeni oko 15 minuta. Iseckajte šunku, kulen i crni luk, a trapist izrendajte. Mikserom umutite jaja, mleko i neutralnu pavlaku, pa začinite. Sipajte u iseckane namirnice, promešajte, pa prelijte preko krompira koji ste izvadili iz rerne. Špatulom rasporedite i vratite u rernu na još 35-40 minuta.

Expand player
Pogledajte više