AKO OVAKO ČUVATE POVRĆE PRAVITE VELIKU GREŠKU Evo zbog čega neije zdravo da stoji u plastičnim kesama
Ovo stvara vlažno okruženje koje je pogodno za razmnožavanje mikroorganizama kao što je buđ
Nekoliko puta smo napravili grešku čuvajući povrće ili voće u plastičnoj kesi u frižideru. To je najgore pakovanje ako želimo da naša hrana duže ostane sveža. Plastika uzrokuje brže kvarenje i gubitak hranljivih materija. Naime, ne dozvoljava da vazduh cirkuliše.
Ovo stvara vlažno okruženje koje je pogodno za razmnožavanje mikroorganizama kao što je buđ. Zato stručnjaci savetuju da povrće i voće čuvamo u frižideru u staklenim posudama ili papirnim salvetama. U zavisnosti od vrste povrća i voća, mogu da ostanu u frižideru od tri dana, što je slučaj sa zrelim breskvama, do četiri nedelje, kada su u pitanju jabuke ili šargarepe.
Pre konzumiranja, sveže voće i povrće treba oprati hladnom vodom da bi se isprala zemlja, mikrobi i pesticide. Zemlja se ponekad može videti na povrću, ali mikrobni patogeni, kao što su E. coli, salmonela i mikrobi koji izazivaju norovirus, nisu vidljivi golim okom.
Sigurnost proizvoda nije samo pranje
Pored pranja proizvoda, postoje i drugi važni saveti za čuvanje voća i povrća. Prvo izaberite proizvode koji nemaju oštećenja. Takođe, držite voće i povrće u frižideru dalje od namirnica kao što su sirovo meso, živina i morski plodovi. Kada pripremate hranu, obavezno koristite posebnu dasku za sečenje povrća i voća.