Želite da budete zdravi i vitki? Ovu hranu izbegavajte za doručak

alo.rs/Lj.Č. | Žena 05.03.2023 14:30

Evo o kojim namirnicima se radi

Foto: Shutterstock

Doručak je najzdraviji obrok u danu. Njime pokrećemo organizam i pripremamo ga za naporne sate koji su pred njim, zbog toga ove namirnice treba da izbegavate.

Voćni sokovi i jogurti

Iako na njima piše kako su sto posto prirodni, kupovni voćni sokovi prepuni su šećera i aditiva. Ovakav napitak trenutno će vam dati energije, ali vam je i vrlo brzo oduzeti. Isto tako, kupovni sokovi nemaju veliku nutritivnu vrednost. Radije posegnite za pravim voćem koje sadrži i vlakna potrebna za regulaciju probave pa ga obogatite kašikom žitarica. Isto važi i za voćne jogurte, pa radije odaberite nezaslađeni probiotik pojačan kriškom prepečenog hleba i marmelade.

Pekarski proizvodi

Peciva, krofne i ukusni smotuljci od testa koje kupujemo u pekari vrlo su ukusni i zasitni, ali ti proizvodi takođe često sadrže velike količine aditiva, soli i šećera, što i nije dobra kombinacija za početak dana. Slana peciva zadržavaju vodu u organizmu, a lisnato testo je masno, teško varljivo i siromašno nutritivnim vrednostima koja su vašem organizmu preko potrebna za normalan rad. Ako ste ljubitelj peciva, odaberite ono od celih žitarica  premažite ga mlečnim namazom ili maslacem i marmeladom.

“Zidarski” doručak

Zidarski doručak podrazumeva masnu, tešku i kaloričnu hranu poput pečenih jaja , beli hleb ili masne salame začinjene majonezom ili sličnim namazima. Osim ako ne radite teški fizički posao, ovakav doručak vašem telu zaista nije potreban i ono će ga dugo i teško variti.Velike količine nezdravih masnoća završiće u obliku masnog tkiva, a vaš organizam neće dobiti sve vitamine, minerale i vlakna koja su mu potrebna. Volite li ujutro pojesti jaje, najbolje bi bilo da ga skuvate i kombinujete uz krišku prepečenog hleba i čaj.

Expand player
Pogledajte više