SRPSKO JELO NA KOME SU ODRASLE GENERACIJE Ovaj obrok je recept za dugovečnost
Obezbeđuje dnevni unos kalcijuma i cinka čiji nedostatak dovodi do poremećaja
Svi znamo da je kopriva zdrava. Da mogu, naše bake bi je proglasile svetom biljkom. Ovo su sve dobrobiti koprive: Jača zube i kosti, odlična je za mineralizaciju u dobu rasta, trudnicama i dojiljama. Obezbeđuje dnevni unos kalcijuma u svakodnevnoj ishrani.
Bogata je magnezijumom pa sprečava tegobe cerebralne, vaskularne, muskularno-tetanične i visceralne prirode. Kopriva osigurava potrebne količine cinka čiji nedostatak dovodi do poremećaja.
Ima dovoljna količinu vitamina K koji sprečava pojavu krvarenja, a njegov značaj za organizam i svakodnevno prisustvo u hrani razlog je da ga popularno nazivaju „faktor dugovečnosti“. Stvaranje hemoglobina pomažu gvožđe, bakar i vitamin C, a mangan pomaže aktiviranje gvožda iz depoa, pa je njena svakodnevna upotreba prava preventiva anemije.
Kopriva čini čuda za zdravlje i lepotu: Jedna biljka, mnogo čudesnih primena!
Stari recept za jelo od koprive:
Potrebno: Oko 20 vrhova mlade koprive (može i više, ako imate); 1 glavica crnog luka, 1 kašika masti, 5 komada jaja, malo mleka, malo kajmaka.
Priprema: Koprive obarite u vreloj vodi (najviše 5 min da ključaju u vodi). U tiganju na masti propržite crni luk sitno iseckan, pa mu dodajte obarene koprive. Sve dinstajte najviše 5 minuta pa prelijte umućenim jajima u koja ste dodali malo mleka i malo kajmaka. Sve posolite i poslužite za doručak, a može i za neki drugi obrok.