SPECIJALITETI OD RIBE Recepti za najukusnija posna i mrsna jela
Recepti su iz "Minjine kuhinjice", poznate kulinarske blogerke Minje Bogdanovski.
Šaran sa povrćem iz rerne
Sastojci:
1,5-2 kg šarana
1 kg krompira
2 veze mladog crnog luka
2 crvene sveže ili pečene paprike
3 čena belog luka
1 limun
2 mandarine
prezle
1 kašičica začinske paprike
masline
ruzmarin
maslinovo ulje
biber
suvi začin
Foto: Minjina kuhinjica
Priprema:
Krompir (sa ljuskom) stavite da se kuva. Ribu očistite, prepolovite uzduž i svaku polovinu isecite na parčiće željene veličine. Usolite je po želji i pobiberite. Beli luk najsitnije iseckajte ili provucite kroz presu. Dodajte u prezle i stavite začinsku papriku. Promešajte pa uvaljajte parčiće ribe. Slažite na pleh obložen papirom za pečenje. Kožicu okrenite nadole. Nekoliko kapi ulja sipajte preko ribe i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 30 minuta ili dok ne porumeni. Po potrebi ribu okrenite. Na malo ulja propržite sitno iseckani mladi crni luk i papriku ako koristite svežu. Krompir ohladite, oljuštite i isecite na deblje krugove. Sjedinite krompir, papriku, mladi luk i mandarine. Začinite po ukusu. Servirajte sa ribom uz limun, masline i ukiseljeni crveni luk.
Foto: Minjina kuhinjica
Losos na krompiru
Sastojci:
500 g fileta lososa
500 g krompira
3-4 šargarepe
1 crveni luk
180 g kisele pavlake
1 kašičica peršuna
1 kašika limunovog soka
1 kašičica maslinovog ulja
1 kašičica mešavine biljnih začina
so, biber
Priprema:
Krompir i šargarepu očistite i iseckajte. Skuvajte u posoljenoj vodi, ocedite i sipajte u uljem podmazanu tepsiju. Začinite i promešajte. Luk isecite na deblje krugove i složite preko krompira. Losos takođe stavite na krompir. Pospite solju i biberom. Pecite 20 minuta na 200 stepeni. Za prilog sjedinite kiselu pavlaku, peršun, sok od limuna i maslinovo ulje. Servirajte uz jelo.
Foto: Minjina kuhinjica
Pasta s tunjevinom
Sastojci:
200 g testenine
120 g majoneza
100 g mariniranih pečurki
1 veća konzerva tune u komadu
2 mlada crna luka
30 g semenki (lan, susam, golica…)
3 čeri paradajza
so, biber
Priprema:
Testeninu skuvajte u posoljenoj vodi po uputstvu na pakovanju i procedite. Iseckajte marinirane pečurke, mladi luk i čeri paradajz. Tunu ocedite. Majonez dodajte prohlađenoj testenini i promešajte. Dodajte i ostale namirnice. Po ukusu posolite i pobiberite. U dane posta koristite posnu testeninu i posni majonez.
Foto: Minjina kuhinjica
Punjena skuša
Sastojci:
1 kg skuše
1 kašika prezli
3-4 šampinjona
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
peršun
limun
Priprema:
Crni i beli luk iseckajte i na ulju propržite, dodajte na listiće iseckane šampinjone i 3-4 grančice peršuna. Kada se ohladi dodajte prezle. Očišćene ribe usolite i napunite pripremljenim filom. Uvežite kuhinjskim koncem da fil ne izlazi prilikom pečenja. Pekač podmažite uljem i složite ribe. Pecite na 200 stepeni dok riba ne dobije smeđu boju. U toku pečenja okrenite je na drugu stranu.