SPECIJALITETI OD RIBE Recepti za najukusnija posna i mrsna jela

V. V./Alo | Žena 07.04.2023 18:00

Recepti su iz "Minjine kuhinjice", poznate kulinarske blogerke Minje Bogdanovski.

Foto: Privatna arhiva/Foto: Minjina kuhinjica

Šaran sa povrćem iz rerne

Sastojci:

1,5-2 kg šarana

1 kg krompira

2 veze mladog crnog luka

2 crvene sveže ili pečene paprike

3 čena belog luka

1 limun

2 mandarine

prezle

1 kašičica začinske paprike

masline

ruzmarin

maslinovo ulje

biber

suvi začin

Foto: Privatna arhiva/Foto: Minjina kuhinjica

Foto: Minjina kuhinjica

 

Priprema:

Krompir (sa ljuskom) stavite da se kuva. Ribu očistite, prepolovite uzduž i svaku polovinu isecite na parčiće željene veličine. Usolite je po želji i pobiberite. Beli luk najsitnije iseckajte ili provucite kroz presu. Dodajte u prezle i stavite začinsku papriku. Promešajte pa uvaljajte parčiće ribe. Slažite na pleh obložen papirom za pečenje. Kožicu okrenite nadole. Nekoliko kapi ulja sipajte preko ribe i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 30 minuta ili dok ne porumeni. Po potrebi ribu okrenite. Na malo ulja propržite sitno iseckani mladi crni luk i papriku ako koristite svežu. Krompir ohladite, oljuštite i isecite na deblje krugove. Sjedinite krompir, papriku, mladi luk i mandarine. Začinite po ukusu. Servirajte sa ribom uz limun, masline i ukiseljeni crveni luk.

Foto: Privatna arhiva/Foto: Minjina kuhinjica

Foto: Minjina kuhinjica

 

Losos na krompiru

Sastojci:

500 g fileta lososa

500 g krompira

3-4 šargarepe

1 crveni luk

180 g kisele pavlake

1 kašičica peršuna

1 kašika limunovog soka

1 kašičica maslinovog ulja

1 kašičica mešavine biljnih začina

so, biber

Priprema:

Krompir i šargarepu očistite i iseckajte. Skuvajte u posoljenoj vodi, ocedite i sipajte u uljem podmazanu tepsiju. Začinite i promešajte. Luk isecite na deblje krugove i složite preko krompira. Losos takođe stavite na krompir. Pospite solju i biberom. Pecite 20 minuta na 200 stepeni. Za prilog sjedinite kiselu pavlaku, peršun, sok od limuna i maslinovo ulje. Servirajte uz jelo.

Foto: Privatna arhiva/Foto: Minjina kuhinjica

Foto: Minjina kuhinjica

 

Pasta s tunjevinom

Sastojci:

200 g testenine

120 g majoneza

100 g mariniranih pečurki

1 veća konzerva tune u komadu

2 mlada crna luka

30 g semenki (lan, susam, golica…)

3 čeri paradajza

so, biber

Priprema:

Testeninu skuvajte u posoljenoj vodi po uputstvu na pakovanju i procedite. Iseckajte marinirane pečurke, mladi luk i čeri paradajz. Tunu ocedite. Majonez dodajte prohlađenoj testenini i promešajte. Dodajte i ostale namirnice. Po ukusu posolite i pobiberite. U dane posta koristite posnu testeninu i posni majonez.

Foto: Privatna arhiva/Foto: Minjina kuhinjica

Foto: Minjina kuhinjica

 

Punjena skuša

Sastojci:

1 kg skuše

1 kašika prezli

3-4 šampinjona

1 glavica crnog luka

2 čena belog luka

peršun

limun

Priprema:

Crni i beli luk iseckajte i na ulju propržite, dodajte na listiće iseckane šampinjone i 3-4 grančice peršuna. Kada se ohladi dodajte prezle. Očišćene ribe usolite i napunite pripremljenim filom. Uvežite kuhinjskim koncem da fil ne izlazi prilikom pečenja. Pekač podmažite uljem i složite ribe. Pecite na 200 stepeni dok riba ne dobije smeđu boju. U toku pečenja okrenite je na drugu stranu.

 

Expand player
Pogledajte više