SPECIJALITET STAROG SVETA Gulaš po sumerskoj recepturi od pre 4.000 godina, pronađen na klinastim pločicama
Uvek je zanimljivo slušati o tome kako su se naši preci hranili. A recept za neku vrstu gulaša pronađen je na klinastim pločicama. I to za jelo koje se zove tuh’uza, a radi se o nekoj vrsti drevnog sumerskog gulaša.
Voditelj podcasta spomenuo je recept star 3.750 godina, a korisnik ga je prepisao i odlučio da podeli s drugima na Redditu.
Tuhu’s recept
Sastojci:
- 1/2 kg mesa od ovčje noge (ovčetina starija od godinu dana), narezana na kockice
- 1/2 šoljice otopljene ovčje masti
- 1 mali luk, naseckan
- 1/2 kašičice soli
- 1/2 kg cvekle, oljuštene i narezane na kockice
- 1 šoljica naseckane rukole
- 1/2 šoljice svežeg korijandera
- 1 šoljica naseckanog luka
- 1 kašičica semenki kima
- 1 šoljica piva
- 1/2 šoljice vode
- 1/2 šoljice praziluka
- 2 čena belog luka, oguljena i zdrobljena
Za serviranje:
- 1/2 šoljice svežeg korijandera, sitno seckanog
- 1/2 šoljice praziluka, sitno naseckanog
- 2 kašičice semenki korijandera, grubo zdrobljene
Način pripreme:
Zagrejte ovčju mast u loncu dovoljno širokom da se meso narezano na kockice raširi u jednom sloju. Pržite na jakoj vatri dok sva voda ne ispari. Dodajte luk i kuvajte dok ne postane gotovo proziran. Dodajte so, cveklu, rukolu, sveži korijander i kim.
POZNATA KUVARICA ŠOKIRALA PRIZNANJEM Dva jela nikada ne treba da poručite u ribljem restoranu
Kada voda ispari, ulijte pivo, a zatim dodajte vodu. Lagano promešajte, a zatim prokuvajte. Smanjite vatru i dodajte praziluk i beli luk. Pustite da se krčka oko sat vremena dok se sos ne zgusne.
Napravite pastu od praziluka i svežeg korijandera. Gulaš stavite u posude i pospite semenkama korijandera i prazilukom, te svežom pastom. Jelo može da se služi uz žitarice kuvane na pari, kuvane leblebije ili hleb.
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI
možda vas zanima
stil.kurir.rs/alo.rs/S.Ć
U TRENU ĆE NESTATI SA VAŠE TRPEZE Prolećni gulaš je jelo bez konkurencije, prava harmonija ukusa!
bakinakuhinja.rs/alo.rs/S.Ć.
Komentari (0)