MLEVENO MESO VAM UVEK ISPADNE "GUMENO" Dodajte ovaj sastojak i uvek će biti sočno i mekano
Pored govedine, trik bi trebalo da funkcioniše sa ćuretinom, piletinom, jagnjetinom ili čak kobasicama
Bilo da pravite sosove od mlevenog mesa, punite povrće smesom ili pečete ćevape i pljeskavice, meso prethodno pospite sodom bikarbonom.
"U 450 grama mlevenog mesa dodajte četvrtinu kašičice sode bikarbone i tako ostavite meso 15 minuta pre pripreme", savetuje kuvarica i autorka gastro tema Sara Tane.
DOMAĆICA IZ TURSKE ODUŠEVILA SVE Recept za ovu pitu je pogledalo više od 10 miliona ljudi
"Mlevena junetina tokom pečenja ispušta dosta tečnosti, pa je teško postići lepu karamelizaciju i porumenelost mesa. Neki kuvari rešavaju ovaj problem pečenjem mlevenog mesa u manjim količinama, ali trik sa sodom bikarbonom rešava taj problem", kaže Sara.
U osnovi, to je zato što viši pH sode bikarbone sprečava vezivanje proteina i samim tim gubitak tečnosti.
"Pored govedine, trik bi trebalo da funkcioniše sa ćuretinom, piletinom, jagnjetinom ili čak kobasicama", kaže Sara. Soda bikarbona ne samo da sprečava da tečnost iscuri, već i čini meso sočnim i mekim bez gumene teksture. Tečnost će ipak biti, ali većim delom se radi o otopljenoj masnoći", piše The Kichn.