TRADICIONALNI RUSKI SLATKI HLEB Recept za starinski kolač Kulič, koji se mesi na Veliki četvrtak, a služi na Uskrs
Uskrs i jeste vreme za porodicu i zajedništvo, zato mi mnogo znači što su se male ruke umešale i stvorile nešto ovako lepo, nameravam da do praznika nas dvoje napravimo još ukusnih stvari

Foto: Printscreen/Foto: Youtube/Printscreen/kitchentv.rs
Tradicionalni ruski uskršnji hleb naziva se KULIČ, simbolizuje još i proleće odnosno slavi početak proleća.
Кулич je tradicionalno jelo ruske kuhinje koje se pravi na Veliki četvrtak, u obliku cilindricne visoke crkvene prosfore koji se namenjuje živima i mrtvima, a osvecuje na Veliku subotu pred sam Vaskrs.
Osvećeni kvasni slatki hleb simbolizuje Vaskrsenje i pobedu Isusa Hrista nad smrću.
Kulic, uz farbana jaja i pashu, je najpoznatiji Vaskrsnji obredni hleb, siroko prihvaćen i poštovan čak i u vreme strogog komunistickog režima, koji simbolikom označava uspešnost nastupajućeg perioda i blagostanje porodice.
Jako je mirisan, sladak, bogat, zahteva malo dužu pripremu ali potpuno opravdano jer se priprema u svečanim prilikama kakva je Uskrs koji nam uskoro stiže.
Karakterističnog je oblika, peče se u uskim i visokim kalupima poput panettone hleba, i seče na kriške.
Potrebno je:
- 175ml toplog mleka
- 7g (kesica) suvog kvasca
- 160g šećera + vanila (aroma ili šećer)
- 500g brašna
- 3 jaja (belance i žumance odvojeno)
- šafran
- 125g maslaca
- 75g suvog grožđa natopljenog u brendiju (ili rumu)
Postupak: U toplo mleko izmešajte suvi kvasac sa kašičicom šećera i ostavite da se aktivira 10-ak minuta. Zatim, 100g brašna (od ukupne količine) umešati u kvasac i ostaviti sat vremena da narasta prekriveno providnom folijom.
Za to vreme potopiti suvo grožđe u brendi ili rum i pripremiti kalupe za pečenje tako što ćete ih podmazati puterom ili obložiti pek papirom. Ja sam koristila (za ovu masu testa) tri kalupa različitih veličina, usku šerpicu od 1l prečnika 13cm, metalno lonče prečnika 10cm i još jedno manje od 9cm. Bitno je da nema plastičnih delova (ručki), tj. da je bezbedno za pečenje u rerni.
Umutiti žumanca sa šećerom (i vanilom) i omekšalim puterom, odvojeno umutiti belanca u sneg. U preostalo brašno umešati šafran.
U testo sa kvascem staviti masu sa žumancima, belanca i preostalo brašno. Špatulom povezati sastojke pa opet ostaviti da narasta sat, sat i po prekriveno folijom.
U nadošlo testo dodati suvo grožđe (oceđeno iz brendija) i puniti kalupe za pečenje do pola. Prekriti krpom i ostaviti još sat vremena na soboj temperaturi, u zagrejanu rernu na 175°C peći kulič oko 30-40 minuta u zavisnosti koliki je kalup.
Meni se desilo da iz najvećeg kalupa (šerpe) testo izađe i stvori oblik pečurke. Potrebno je da lepo porumeni, pečen kolač preliti po vrhu šećernom glazurom od mleka i šećera u prahu i ukrasiti po želji (suvim ili kandiranim voćem).