GLAVNA CAKA JE U VODI Kuvar otkriva kako da skuvate jaja da bi se mogla oljuštiti u jednom potezu
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Danas, na Veliki petak, većina Srba farba kokošja jaja za Uskrs. Kod našeg narod od davnina se praktikuje bojanje jaja lukovinom ili koprivom. I danas pored brojnih kreativnih tehnika i šarolikog izbora boja smatra se da ipak prvo kuvano jaje teba da bude crveno i ono se zove čuvarkuća koja ima posebnu ulogu u "zaštiti" porodice i doma, a ostale boje se biraju po želji. 

Oni koji su ove godine u porodici imali smrtni slučaj, u različitim delovima Srbije će na drugačije načine obeležiti Vaskrs. Ipak, SPC kaže da nema potrebe da se menja rutina, praznuje se kao i uvek.

Večita briga kad je farbanje jaja u pitanju jeste kako da ljuska ne popuca tokom kuvanja, ali postoji još nešto što jednako iritira. Sigurno ste primetili da vam se neka jaja veoma lako "ljušte", odnosno ljuska se skida malte ne u jednom potezu, dok se kod drugih "zalepi" za belance. Međutim, postoji način da ovo izbegnete!

Iako po nekim savetima jaja treba kuvati u hladnoj vodi, kuvari kažu da ukoliko ne želite da vam se ljuska "zalepi" za belance, to je velika greška. Evo šta treba da radite: stavite vodu u lonac da provri, lagano spustite jaja i kuvajte 30 sekundi. Smanjite vatru da bude umereno lagana, stavite poklopac i kuvajte još 10 minuta.

Kad su se jaja obarila, prebacite ih u drugu posudu sa vodom, a u koju ste dodali šaku leda. Neka odstoji u toj "ledenoj kupki" desetak minuta, a potom ih ogulite. Voda prodire ispod tankog filma koji se hvata za belančevine i pomaže da se lakše "oslobodi"  ljuska.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading