SPOJ SPANAĆA I PASULJA Kralj Čarls je izabrao zvanično jelo za krunisanje, ne zahteva skupe sastojke

alo.rs | Žena 18.04.2023 10:37

Za krunisanje pokojne kraljice Elizabete II 1953. godine, hladna piletina u kari krem sosu servirana je sa dobro začinjenom salatom od pirinča

Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Kralj Čarls i kraljica supruga Kamila izabrali su zvanično jelo njegove proslave krunisanja, a to je kiš (fr. kuiche) - slana pita od prhkog testa.

Čarls i Kamila podelili su recept za pečenu slanu pitu, koja sadrži spanać, pasulj i estragon, na svom zvaničnom Tviter nalogu. Recept je kreirao kraljevski kuvar Mark Flanagan, a izabrali su ga Čarls i Kamila u saradnji sa njim. Za krunisanje pokojne kraljice Elizabete II 1953. godine, hladna piletina u kari krem sosu servirana je sa dobro začinjenom salatom od pirinča, zelenog graška i mešanog bilja, a bila je dizajnirana da nahrani strane goste koji su se zabavljali u palati, posle ceremonije.

Bivši kuvar Bakingemske palate Daren Mekgrejdi rekao je da kraljev izbor nije iznenađenje jer Čarls voli sve sa jajima i sirom.

Bakingemska palata je saopštila da je kiš izabran zato što funkcioniše kao zajedničko jelo, može se poslužiti toplo ili hladno, odgovara širokom spektru prehrambenih zahteva i lako se može prilagoditi različitim ukusima.

Palata je takođe navela da je ukusna i da je njena prednost što nije previše komplikovana i ne zahteva skupe ili teško dostupne sastojke. Na sajtu kraljevske porodice opisan je kao "kiš sa hrskavim, laganim pecivom i delikatnim ukusima spanaća, raznih pasulja i svežeg estragona".

Expand player
Pogledajte više