NE SLUŽE SAMO KAO ZAČIN: Bilje koje poboljšava opšte zdravlje
Dodatak svim jelima
Bilje i začine su ljudi širom sveta koristili od davnina u kulinarske i medicinske svrhe. A ove tri vrste se posebno izdvajaju po svojim svojstvima.
Cimet
Cimet je jedan od najpopularnijih začina. Njegov topli, začinjeni ukus može se naći u pićima i u pecivu poput kolačića, pita od bundeve i slatkog hleba. Ovaj začin je prepun jedinjenja koja unapređuju zdravlje, kao što su cinamaldehid kumarin, cimetna kiselina i eugenol, od kojih svi imaju snažna antioksidativna i antiinflamatorna svojstva.
Redovna konzumacija ili dopuna cimetom može ponuditi značajne koristi z metabolizam. Studije su pokazale da su ljudi koji su konzumirali između 1-6 grama cimeta dnevno tokom 40 do 90 dana doživeli smanjenje šećera u krvi, lipida u krvi i nivoa krvnog pritiska.
Stručnjaci predlažu da se izabere cejlonski cimet ili „pravi cimet“ u odnosu na cimet kasije, jer kasija cimet sadrži veće nivoe jedinjenja koja mogu biti toksična i izazvati rizik po zdravlje kada se redovno konzumiraju u visokim dozama.
Peršun
Peršun (Petroselinum crispum) je aromatična mediteranska biljka koja je bogata antioksidansima kao što su vitamin C, karotenoidi i flavanoidi luteolin i apigenin, od kojih svi imaju moćne ćelijske zaštitne i antiinflamatorne efekte u telu.
Konzumiranje hrane bogate antioksidansima poput peršuna može pomoći u sprečavanju oštećenja ćelija koje bi inače moglo povećati rizik od bolesti. Na primer, studije pokazuju da ishrana bogata flavonoidima može pomoći u zaštiti od kognitivnog opadanja, srčanih bolesti i smrti od svih uzroka.
Svež peršun ima blag ukus i može se dodati gotovo svim ukusnim jelima da bi bi dobili posebnu aromu.
Kurkuma
Kurkuma (Curcuma longa L.) je jedan od najproučenijih začina. Kurkuma i njen primarni aktivni sastojak zvan kurkumin su povezani sa nizom impresivnih zdravstvenih prednosti. Decenijski rezultati naučnih istraživanja pokazuju da kurkuma ima moćna antiinflamatorna, antioksidativna i antikancerogena svojstva i da ishrana kurkumom može poboljšati zdravlje na nekoliko načina.
Kurkuma može biti efikasna za lečenje medicinskih stanja kao što su osteoartritis, NAFLD, ulcerozni kolitis i dijabetes tipa 2. Takođe se pokazalo da jedenje više jela bogatih kurkumom, poput karija, pomaže u poboljšanju kognitivnih funkcija i štiti od kognitivnog slabljenja kod starijih osoba.
Pokušajte da dodate kurkumu u jela kao što su piletina i supe. Dodavanje crnog bibera u recepte s kurkumom može značajno povećati delotvornost kurkumina.