PREDLOG ZA UKUSAN RUČAK Dajemo vam 4 super recepta sa prolećnim zelenim povrćem

V. V./Alo | Žena 17.05.2023 09:00

Recepti su iz "Minjine kuhinjice" poznate kulinarske blogerke Minje Bogdanovski

Foto: Privatna arhiva/Foto: Minjina kuhinjica

Punjena piletina

Sastojci:

500 g pilećeg filea

50 g bebi spanaća

80 g feta sira

trapist

suvi začin

Foto: Privatna arhiva/Foto: Minjina kuhinjica

Foto: Minjina kuhinjica

 

Priprema:

Na malo ulja propržite bebi spanać 3-4 minuta. Dodajte sir, promešajte da se otopi. Sklonite sa vatre, preručite u drugi sud, ostavite da se prohladi i malo stegne. Piletinu operite i nožem zasecite na svakih 2 cm, ali ne do kraja. U svaki rez stavite malo fila sa sirom i spanaćem. Piletinu pospite suvim začinom, a onda odozgo stavite trapist - listiće ili narendan. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 25 minuta, a pri kraju možete uključiti opciju grila.

Foto: Privatna arhiva/Foto: Minjina kuhinjica

Foto: Minjina kuhinjica

 

Pita blitvara

Sastojci:

Za testo:

500 g pšeničnog brašna

250 ml mineralne vode

50 ml ulja

1 kesica suvog kvasca

1 jaje

so

Za fil:

300 g izdrobljenog sira

10 listova blitve (očišćeni i iseckani)

300 g kukuruznog brašna

650 ml mineralne vode

50 ml ulja

2 jajeta

2 kašike kajmaka

1 prašak za pecivo

Priprema:

Testo: U činiju sipati sve namirnice i zamesiti testo. Pokriti i ostaviti da odstoji 30 minuta. Fil: U odgovarajući sud sipati sve namirnice i promešati. Posoliti po ukusu. Od testa razvući 4 okrugle kore veličine tepsije (28 cm) u kojoj će se peći. Na dno podmazane tepsije staviti prvu koru, pa trećinu fila. Ponoviti postupak sa preostalim korama i filom. Poslednju koru premazati mašću i izbockati viljuškom. Ostavite da odstoji 30 minuta. Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 20 minuta, a zatim smanjiti na 150 stepeni i peći još 20.

Foto: Privatna arhiva/Foto: Minjina kuhinjica

Foto: Minjina kuhinjica

 

Zepečeni spanać

Sastojci:

200 g bebi spanaća

150 ml mleka

1 crni luk

3 čena belog luka

3 jajeta

1 kašika brašna

1 kašičica suvog biljnog začina

Priprema:

Spanać operite, iscedite i iseckajte. Na ulju propržite sitno iseckan crni i beli luk. Kada je napola propržen dodajte pripremljen spanać i sve zajedno propržite. Posebno sjedinite jaja, brašno i mleko. Dodajte u proprženi spanać, dobro promešajte i sipajte u podmazan pekač. Pecite 10 min na 230 stepeni. Izvadite pekač, stavite jaje i vratite još 5 minuta u rernu. Ostavite malo da se prohladi pa isecite na 6-8 trouglova ili po vašoj želji.

Foto: Privatna arhiva/Foto: Minjina kuhinjica

Foto: Minjina kuhinjica

 

Sos od šampinjona i kajmaka sa mladim lukom

Sastojci:

400 g šampinjona

200 ml neutralne pavlake

50 g bebi spanaća

50 g kajmaka

3 mlada crna luka

so, biber

Priprema:

Mladi luk iseckajte i na ulju malo propržite pa dodajte iseckan spanać. Zajedno propržite, dodajte iseckane šampinjone. Posolite i pobiberite. Dinstajte dok šampinjoni ne omekšaju i ne ispari tečnost koju su pustili. Dodajte neutralnu pavlaku i krčkajte 4-5 minuta uz mešanje. Isključite ringlu, dodajte kajmak i promešajte da se sjedini sa sosom. Poslužite uz meso ili testeninu.

 

 

Expand player
Pogledajte više