NAJLEPŠE JELO SA SVETE GORE Savršen posni pasulj po receptu monaha sa Hilandara

S.Ćorić | Žena 22.05.2023 11:03

Svetogorci za pripremu koriste pasulj, vodu, maslinovo ulje, crni luk, paradajz, mlevenu papriku, biber, so i sušene začine

Foto: Printscreen/Foto: Youtube/Printscreen

Recept koji koriste monasi u Hilandaru zaista je nešto posebno i trebalo bi obavezno da ga probate.

Pasulj je jedno od omiljenih jela mnogih – lako se sprema, hranljiv je i zdrav, a uz sve to se i vrlo lako sprema. Ali, recept koji koriste monasi u Hilandaru zaista je nešto posebno i trebalo bi obavezno da ga probate! Svetogorci za pripremu koriste pasulj, vodu, maslinovo ulje, crni luk, paradajz, mlevenu papriku, biber, so i sušene začine.

Priprema:

Pasulj otrebiti i oprati, staviti u lonac i sipati onoliko vode koliko treba da se pasulj prekrije. Kuvati na visokoj temperaturi i paziti da ne zagori. Dok se pasulj kuva, u tiganju na maslinovom ulju ispržiti nekoliko glavica krupno sečenog crnog luka.

Izdinstati, pa dodati iseckan paradajz, mlevenu papriku i ostale začine. Skuvan pasulj preliti ovom zaprškom, dobro izmešati, pa staviti u zagrejanu rernu da se malo zapeče. Peći dok se odozgo ne uhvati korica.

 

Expand player
Pogledajte više