Fleke nestaju za čas: Uklonite tragove od dezodoransa uz pomoć jednostavne metode, majice će biti kao nove

Vesti 17.05.2024 21:00 0

Nagomilavanje dezodoransa i prljavštine na telu će na kraju dovesti do promene boje i zarobljenog mirisa ispod pazuha obojene odeće

znoj

Shutterstock

Ništa ne kvari izgled odeće mnogo kao mrlje od dezodoransa ispod pazuha. Mrlje su uzrokovane nagomilavanjem dezodoransa u tkanini i reakcijom između sastojaka antiperspiranta i znoja.

Bilo da se radi o grubom, izbledelom području ili žutim mrljama ispod pazuha na beloj odeći, ako otkrijete problem dovoljno rano, možete ukloniti mrlje od dezodoransa sa odeće koja se može prati.

Veš mašina

Shutterstock

 
Šta će vam trebati

Oprema:

  • Četka sa mekim vlaknima
  • Veš mašina
  • Mala činija
  • Gumene rukavice
  • Šolja i kašike za merenje

Materijali:

  • Prašak za pecivo
  • Belo sirće
  • Ugljen peroksid
  • Deterdžent za veš
Uputstvo
Kako ukloniti mrlje od dezodoransa sa obojene odeće

Nagomilavanje dezodoransa i prljavštine na telu će na kraju dovesti do promene boje i zarobljenog mirisa ispod pazuha obojene odeće. Kada vidite mrlje, oslonite se na belo sirće, četkicu sa mekim vlaknima (može da posluži i stara četkica za zube) i natapanje da biste uklonili mrlje.

Koristite mešavinu sirćeta za čišćenje mrlja od dezodoransa

siće

Shutterstock

 

Pomešajte dve kašike belog sirćeta i dve kašike hladne vode u maloj posudi ili šolji za merenje. Ovo će biti dovoljno za jednu majicu. Položite je ravno i iznutra na peškir i umočite u rastvor četkicu sa mekim vlaknima ili staru četkicu za zube. Temeljno oribajte pazuhe majice.

Prethodno natopite umrljanu odeću

Nakon tretiranja svih majica, napunite lavabo ili veliku plastičnu posudu hladnom vodom i dodajte jednu šolju belog sirćeta. Dodajte umrljanu odeću i ostavite je najmanje 30 minuta.

Operite odeću

Potom operite odeću kao što je preporučeno na etiketi za negu koristeći jak deterdžent koji sadrži dovoljno enzima da temeljno razbije i ukloni sve preostale ostatke dezodoransa.

Kako ukloniti mrlje od dezodoransa sa bele odeće

Na belim tkaninama, kombinacija dezodoransa i znoja će na kraju dovesti do toga da mrlje ispod pazuha postanu žute ili tamnosive. Što pre otkrijete i tretirate problem, veća je verovatnoća da ćete moći da preokrenete štetu.

Ako primetite početke žutih mrlja ispod pazuha na dan pranja veša, ali nemate vremena da tretirate mrlje, nemojte stavljati odeću u mašinu za sušenje veša nakon pranja jer toplota mašine za sušenje otežava uklanjanje ovih mrlja.

Pomešajte sredstva za uklanjanje mrlja

Da biste tretirali jednu belu odeću, pomešajte po jednu četvrtinu šolje sode bikarbone, ugljen peroksida i hladne vode u maloj posudi.

Prethodno tretirajte i očistite mrlje

Položite majicu ravno i iznutra na beli peškir. Koristite staru četkicu za zube ili četkicu sa mekim vlaknima da nanesete smesu na mrlje od dezodoransa na unutrašnjoj strani odeće. Dobro izribajte područje i ostavite da deluje 30 minuta.

Operi odeću

Perite odeću jakim deterdžentom za veš u najjačoj temperaturi koja je bezbedna za tkanine. Ako nakon pranja ostanu žuti ili sivi tragovi, ponovite korake, savetuje Real Simple.
 

Kako sprečiti mrlje od dezodoransa
  • Uvek ostavite da se dezodorans potpuno osuši pre nego što obučete odeću. Eksplozija toplog vazduha može ubrzati proces.
     
  • Pređite na dezodorans bez aluminijuma. Aluminijum je sastojak dezodoransa koji izaziva većinu mrlja.
     
  • Izbegavajte nanošenje previše dezodoransa. 
     
  • Pređite sa čvrstog belog proizvoda na prozirnu formulu dezodoransa u gelu ili aerosolu.
     
  • Nosite potkošulju da biste sprečili mrlje na gornjoj odeći. 

     

 

Bonus video:

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading