Celovite žitarice sadrže ključne hranjive sastojke koje doprinose osećaju sitosti i donose brojne zdravstvene koristi, a njihovo izbegavanje može imati iznenađujuće posledice.
Celovite žitarice danas se smatraju zlatnim standardom kada je u pitanju zdrava ishrana. Zobene pahuljice, testenina od celovitih žitarica, pa čak i kokice, samo su neki od proizvoda koji sadrže celovite žitarice. Međutim, izbegavanje žitarica postalo je sve popularnije posljednjih godina zbog dijeta kao što su Paleo i Whole30, koje zahtijevaju njihovo isključivanje.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete
,,Mnogi ljudi ne izbegavaju žitarice iz zdravstvenih razloga, već iz želje da izbegnu ugljene hidrate", smatra nutricionista Boni Tab-Diks. Ipak, ljudi sa određenim zdravstvenim problemima možda će morati da izbegavaju žitarice.

Shutterstock
Nutricionista i portparolka Akademije nutricionizma i dijetetike, Sanda Dž. Arevalo, smatra da ljudi sa određenim alergijama na hranu ili intolerancijama, kao i oni sa bolestima poput celijakije, treba da izbegavaju žitarice. Generalno, postoji mnogo pozitivnih i negativnih strana vezanih za izbegavanje žitarica, a ovo su 10 najčešćih nuspojava izbegavanja žitarica prema nutricionistima.
Može povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti
Studija iz 2016. godine pokazala je da izbegavanje žitarica može povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti. ,,To se događa zbog nedostatka dijetalnih vlakana koja obezbeđuju važne hranjive tvari koje pomažu u neutralizaciji antioksidanasa", objašnjava Arevalo.
Može dovesti do nedostataka važnih nutrijenata
Celovite žitarice omogućavaju telu niz hranjivih tvari poput vlakana, vitamina B, folne kiseline, proteina, gvožđa, antioksidanasa i još mnogo toga.

Shutterstock
,,Žitarice koje su obogaćene mogu nadoknaditi hranjive tvari koje možda nećete dobiti iz drugih namirnica, poput gvožđa. Hrana obogaćena gvožđem posebno je važna za žene zbog menstrualnih ciklusa", napominje nutricionistkinja Tab-Diks.
Može povećati rizik od dijabetesa
Studija iz 2017. godine pokazala je da izbegavanje žitarica takođe može povećati rizik od dijabetesa. "Što više celovitih žitarica jedete, manji je rizik od razvoja dijabetesa", kaže nutricionistkinja Arevalo.
Može uzrokovati zatvor
Izbegavanje žitarica, posebno celovitih žitarica, može dovesti do zatvora, nadutosti i gastrointestinalnih smetnji. ,,Ako sada jedva jedete žitarice, polako ih dodajte u svoju ishranu, posebno one s visokim udelom vlakana, i svakako ih uparite s tekućinama poput vode ili čaja, kako biste umanjili negativne nuspojave", savetuje nutricionistkinja Tab-Diks.
Može dovesti do debljanja
Studija iz marta 2017. godine pokazala je da bi izbegavanje žitarica zapravo moglo dovesti do debljanja. ,,Nedovoljno konzumiranje celovitih žitarica može usporiti metabolizam u mirovanju, čime se smanjuje količina kalorija koje telo sagoreva", kaže nutricionistkinja Arevalo.
Može uticati na upalne bolesti
Analiza devet studija iz 2018. godine pokazala je da povećanje unosa celovitih žitarica zapravo može pomoći u smanjenju upale. Iako studija nije razmatrala mehanizam koji stoji iza toga kako celovite žitarice mogu smanjiti upalu, istraživači su istakli nekoliko hipoteza.

Shutterstock
Jedna je da proizvodi od celovitih žitarica sadrže fitokemikalije koje mogu delovati protuupalno. Druga hipoteza je da hrana od celovitih žitarica sadrži spojeve koje metabolizuju korisne bakterije u crevnoj flori, proizvodeći kratkolančane masne kiseline (SCFA) koje su povezane sa smanjenjem nivoa upale.
Može uticati na imunitet
Izbegavanje celovitih žitarica zapravo može uzrokovati oštećenje imunološkog sistema. Celovite žitarice su odlične za dobre crevne bakterije, a nauka je pokazala da vlakna pomažu u pokretanju mikrobioma, što doprinosi održavanju zdravog imunološkog sistema.
Može povećati rizik od raka dojke
Studija iz 2019. godine pokazala je da konzumiranje celovitih žitarica može pomoći u prevenciji raka dojke.

Shutterstock
,,Kada u vašoj ishrani nedostaju celovite žitarice, ne unosite važne bioaktivne fitokemikalije koje su korisne u upravljanju svim stadijumima raka dojke", kaže nutricionistkinja Arevalo.
Slučajevi u kojima izbegavanje žitarica može pomoći
Kod bolesti povezanih s glutenom
Neke žitarice, poput celovite pšenice, izvor su glutena, proteina koji može izazvati probavne smetnje kod osoba osetljivih na gluten. Studija iz 2018. godine pokazala je da su ljudi sa bolestima povezanim s glutenom, kao što su celijakija i osetljivost na gluten, koji su se pridržavali dijete bez glutena koja isključuje određene žitarice, prijavili smanjenje simptoma.
Kod upalnih bolesti creva
Oko 90 posto učesnika koji su učestvovali u studiji iz 2015. godine i pridržavali se dijete sa specifičnim ugljenim hidratima (poput jaja, piletine, ćuretine, brokilija, spanaća i slično) i bez žitarica, izjavilo je da im je ta dijeta pomogla da ostanu zdravi i nemaju simptome sindroma iritabilnog creva.
Bonus video: