Možete napraviti "džumbus" u organizmu: Preterano uzimanje vitamina shvatate olako, a igrate se baš ozbiljno sa vašim zdravljem

Vesti 26.04.2025 16:10 0

Iako većina ljudi ne uzima ekstremne doze, kombinacija obogaćenih žitarica za doručak, energetskih pločica, obogaćene testenine i dnevnog dodatka ishrani lako može dovesti do unosa veće količine hranljivih materija od preporučene.

vitamini

Shutterstock

Umor, razdražljivost, trnci u prstima i problemi sa srcem mogu biti znak da vaš organizam prima više vitamina nego što mu treba.

Saznajte koje su najrizičnije materije, kako prepoznati suptilne znakove i kada je vreme da se konsultujete s lekarom – jer zdravlje se krije u ravnoteži, ne u preterivanju.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

Danas skoro sve – od flaširane vode do soka od narandže – sadrži pojačane količine vitamina i minerala. Možda vam to zvuči kao pametan način da nadoknadite prehrambene nedostatke, posebno ako vam ishrana nije savršena. No, preterivanje s vitaminima i mineralima može štetiti vašem zdravlju.

vitamini

Shutterstock

 

 

Primera radi, previše vitamina C ili cinka može izazvati mučninu, proliv i grčeve u želucu. Višak selena može dovesti do gubitka kose, probavnih tegoba, umora i blagih oštećenja nerava.

Iako većina ljudi ne uzima ekstremne doze, kombinacija obogaćenih žitarica za doručak, energetskih pločica, obogaćene testenine i dnevnog dodatka ishrani lako može dovesti do unosa veće količine hranljivih materija od preporučene.

Evo kako izbeći preterivanje.

Dodaci ishrani: Proverite dozu

Neobrađena hrana koju svakodnevno jedemo retko je problem.

- Teško je preterati samo ishranom - kaže nutricionistkinja Džoana Dvajer iz Odeljenja za prehrambene dodatke Nacionalnog instituta za zdravlje (NIH). Zato pažljivo razmislite o dodacima ishrani i obogaćenim proizvodima koje unosite.

- Većina ljudi ne shvata da nema stvarne koristi u uzimanju većih količina vitamina i minerala od preporučenih – a ne prepoznaju ni moguće rizike - upozorava Dvajer.

Ako uzimate dodatke, držite se preporučene dnevne vrednosti (DV). Razgovarajte sa svojim lekarom o svim suplementima koje uzimate, uključujući vitamine i minerale, i o njihovim dozama. Tako ćete izbeći da pređete sigurnu granicu.

vitamini

Shutterstock

 

 

- Ako uzimate klasični multivitamin, nema razloga za strah od predoziranja - kaže dr. Endru Šao iz Veća za ishranu.

Čak i kad kombinujete multivitamin s obogaćenom hranom, retko će doći do štetnog viška.

Suptilni znakovi da preterujete

- U praksi retko viđam ljude koji uzimaju toksične količine vitamina A ili D – to su izuzetni slučajevi. Češće nailazim na osobe koje redovno uzimaju nešto više od optimalne doze - kaže dr. Dejvid Kac s Jejla.

Naučnici još ne znaju može li stalno prekoračenje preporučenih vrednosti imati dugoročne posledice. No, simptomi mogu biti vrlo suptilni – od problema sa spavanjem ili koncentracijom do trnjenja u udovima ili povećane razdražljivosti – zavisno od materije koja se nakuplja.

Veći problem, kaže Kac, jeste "preobogaćivanje" prehrambenih proizvoda. Industrija je prešla s izbacivanja šećera, soli i masnoća – na dodavanje "trendi" sastojaka poput vitamina D, omega-3 masnih kiselina ili probiotika.

vitamini

Shutterstock

 

 

- Kad više proizvoda sadrži dodatke, potrošači više ne znaju koliko čega unose u danu. A to može dovesti do novih prehrambenih neravnoteža. - kaže Kac.

Tri hranljive materije na koje treba paziti

Nutricionistkinja Dvajer ističe tri materije kod kojih je predoziranje najčešće – vitamin D, kalcijum i folna kiselina.

Ljudi koji redovno unose više od 4.000 IU vitamina D dnevno mogli bi razviti ozbiljne kardiovaskularne probleme.

Folna kiselina se dodaje obogaćenim proizvodima od žitarica – brašnu, testenini, hlebu i žitaricama – kako bi se sprečile urođene mane kod beba. Iako je ta praksa smanjila broj deformacija za 25-50 odsto, preterani unos može prikriti simptome nedostatka vitamina B12 kod starijih osoba – a nelečeni manjak B12 može dovesti do trajnog oštećenja nerava.

vitamini

Shutterstock

 

 

Unos više od 1.000 mikrograma folne kiseline dnevno nije teško ostvariti ako redovno konzumirate obogaćenu hranu i dodatke.

Važno je naglasiti da nema razloga za zabrinutost zbog prirodnih izvora folata – poput lisnatog povrća.

- Većina ljudi danas unosi dovoljno folne kiseline kroz ishranu i bez dodataka. A kad ishrana čini osnovu, rizik od predoziranja je minimalan – to je i najzdraviji put - kaže Dvajer. 

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)