Sok od ovog povrća je zlato za masnu jetru: Pije se najmanje tri nedelje, a kosta samo 24 dinara

Nedeljko Tišanović Vesti 27.04.2025 20:01 0

Jetra ima ključnu ulogu u metabolizmu, obavljajući važne funkcije poput detoksifikacije, skladištenja glikogena i proizvodnje proteina krvi. Takođe, proizvodi žuč koja je neophodna za varenje.

jetra

Shutterstock

Zbog svega ovoga, zdravlje jetre ima veliki uticaj na opšte stanje organizma, kažu stručnjaci. Ivana Đurović, diplomirani dijetetičar-nutricionista, savetuje koji prirodni sokovi pomažu u čišćenju jetre od masnoća i pozitivno utiču na njeno zdravlje. Na prvom mestu, ona preporučuje sok od šargarepe ili rendanu šargarepu, naročito u slučaju masne jetre.

— Sok od šargarepe ili rendana šargarepa odlični su za stanje masne jetre, i trebalo bi ih konzumirati natašte. Takođe, naša jetra voli limun, kestenov med, paradajz, cveklu, sirove stabljike maslačka kojih treba pojesti oko 10 do 15 dnevno. Jesti što više u periodu od tri nedelje, tako se podstiče regeneracija jetre. Spanać jedite što češće kao salatu — kaže Ivana Đurović za "Krstaricu".

Ono što je zanimljivo jeste da vam za čašu soka od šargarepe treba oko 300 grama, što vas košta oko 24 dinara.

Jetra se nalazi u desnom gornjem delu trbuha. Ona ima tri strane: gornju, koja je ispupčena, donju koja leži na debelom crevu i želucu i zadnju kojom je jetra srasla za dijafragmu. Spoj gornje i donje strane predstavlja ivicu jetre koja se lako napipa kada je jetra uvećana ili spuštena.

Dodaje da je za jetru odličan i sok od rotkve, te ističe da je dnevno je dozvoljeno da se popije najviše kafena kašika ovog soka, koja podstiče izbacivanje masnoće.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

Sok od svežih listova kupusa je takođe veoma delotvoran, jer pospešuje regeneraciju jetre, prenosi Stil. 

Moja preporuka su i suve šljive tj. kompot od suvih šljiva. Sprema se tako što 10 minuta kuvate suve šljive na laganoj vatri. Jedite tri puta dnevno po 10 kuvanih šljiva,15 minuta pre jela. Kura traje 12 dana, a podstiče izbacivanje masnoće iz jetre. Po potrebi ponovite kuru nakon tri meseca — objašnjava Ivana za "Krstaricu".

I crveni luk je  izdvojila kao namirnicu koja je dobra za jetru, te je otkrila recept za fenomenalan eliksir:

Petnaest kašičica sitno iseckanog luka, šest kašičica meda i dve kašičice pelina prelijte litrom belog vina, više puta dobro protreste, i uzimajte po dve kašičice pre obroka. Po potrebi ponovite turu nakon šest meseci — savetuje nutricionistkinja Ivana Đurović, te na spispak dodaje da jetra voli i sok od samlevene ili skuvane artičoke jer reguliše njen rad, jača je i podstiče izbacivanje masnoće.


Bonus video: 

 

Komentari (0)