TAJNA ISHRANE DREVNIH INDIJANACA: Ovih pet namirnica čuvaju srce, pune su vitamina i čiste telo od otrova
Mi često zanemarimo njihovo blagotvorno dejstvo
Drevni Indijanci bavili su se prirodnom i spiritualnom medicinom, a u lečenju koristili su celovito posmatranje oboljenje, kroz podjednako tumačenje duha i tela. Smatrali su da nisu sve bolesti povezane isključivo sa fizičkim tegobama i nedostacima, već i sa stanjem duše.
Njihova ishrana zasniva se na prirodnim i hranljivim namirnicama, a neke tajne njihove zdrave ishrane možemo primeniti danas. Evo koje namirnice su koristili Indijanci u ishrani, a mi često zanemarimo njihovo blagotvorno dejstvo:
Predstavljamo vam spisak od 5 namirnica koje su drevni Indijanci koristili, a nama su lako dostupne:
1. Kukuruz
Kukuruz je bogat vitaminima C i K vlaknma, fitohemikalijama i vitaminom B. Jedna od fitohemikalija iz kukuruza, kriptoksantin, može smanjiti rizik od upalnih procesa u organizmu, pokazuju studije. Kukuruz možete koristiti u raznim jelima kao što su čorbe, pirinač, kukuruzni hleb, salate, ali možete ga jesti i za užinu kao pečenog ili skuvanog.
2. Bobičasto voće
Indijanci su u ishrani koristili divlje bobice kao što su šumske kupine i jagode, borovnice i maline. Istraživanja pokazuju da bobičasto voće sadrži vlakna, vitamine, minerale, a lekovito dejstvo ovog voća smanjuje rizik od moždanog udara i kardiovaskularnih oboljenja. Kupina i malina imaju najviše vlakana u sorti ovog voća, a šolja jagoda sadrži više vitamina C nego što nam je neophodnod a unesemo u jendom danu. Bobičasto voće je bogato antioksidantima i pomaže u procesu detoksikacije i mršavljenja. Možete od njega cediti sok i praviti razne poslastice, ali ćete najbolji efekat po zdravlje postići ako ih konzumirate u svežem stanju.
Foto: pixbay
3. Bundeva
Bundeva je bogata kalijumom, vlaknima i ima visok nivo vitamina A. Bogata je antioksidantom beta karotenom, pa pomaže da usporite proces starenja, smanjuje rizik od dijabetesa tia 2. Krem čorba od bundeve savršen je izbor za ručak, a možete uživati i u užini od pečene bundeve.
Alo
4. Pečurke
Često zanemarujemo lekovito dejstvo koje imaju pečurke, a one su pune antioksidanata koji uništavaju slobodne radikale i smanjuju rizik od bolesti srca i raka. Lako dostupni šampinjoni puni su antioksidanata, ali jedna su od retkih namirnica koje sadrže vitamin D. Pečurke možete koristiti u raznim kulinarskim eksperimentima - priprema čorbi, pita, salata, u kombinaciji sa raznim pečenim jelima, a savršene su u grilavnom stanju uz zelenu salatu.
5. Pasulj
Mahunarke su izuzetno bogate vlaknima, odličan su izvor kalijuma, vitamina B i folne kiseline za jačanje kardiovaskularnog sistema. Takođe su odličan izvor proteina sa niskim sadržajem masti i pozitivno utiču na nivo holesterola. Kuvani psulj je hranljivo jelo, ali ga možete koristiti i kao odličan dodatak salatama.