Svi pravimo veliku grešku! Doktor Perišić: Soda bikarbona pomaže, ali samo ako se ovako koristi
Sve što je lekovito, bolje je uključiti u hranu
Mnogi kada se prejedu uzimaju sodu bikarbonu kako bi smanjili nadutost i stomaku i olakšali varenje. Koliko ova namirnica zaista pomaže u tome, objašnjava gastroeneterolog, dr Vojislav Perišić.
"Ako hoćemo da smanjimo gastro sekreciju, onda se ona uzima jedan i tri sata posle obroka, a ne odmah. To je pravilo uzimanja natrijum bikarbonata. Ako se uzme odmah, donosi trenutno olakšanje, a posle je isto", objasnio je dr Perišić koji kaže da se klasično pražnjenje dešava četiri sata posle obroka, zato ovaj "sistem" ne pomaže.
A šta je sa jabukovim sirćetom? Da li ono pomaže kod prejedanja ako se uzima sa toplom vodom, kao što mnogi preporučuju?
"Slabe kiseline ubijaju jake kiseline. Pa uzmete malo jabukovog sirćeta, a vi ste hiperskeretovani. Ta slaba kiselina će da suzbije lučenje hlorovodinične kiseline. Odnosno, suzbiće lučenje naše želudačne kiseline, pa će vam biti lakše. To je taj fenomen", objasnio je dr Vojislav Perišić, navodeći da je najmudrije sirće staviti u salatu.
"Ja sam za princip nutripatije. Sve što je lekovito, bolje je uključiti u hranu", kaže nutricionista.