PREDLOŽENA ZABRANA ADITIVA E-171 Ima ga u žvakama i sladoledu

Alo.rs/Vijesti/V.Đ. | Žena 24.05.2021 15:40

Nutricionisti pozivaju da se ne paniči, jer ne postoji neposredni rizik po zdravlje ako se konzumira proizvod sa ovim aditivom, a stručnjaci kažu da je apsorpcija čestica ovog aditiva mala, ali se one mogu akumulirati u telu

Foto: Shutterstock

Evropska komisija predlaže da se zabrani upotreba titanijum dioksida kao aditiva za hranu, koji možemo naći u žvakaćim gumama, sladoledu i sosovima pod oznakom E-171. Iako ne predstavlja neposredni rizik za zdravlje, Agencija za bezbednost hrane smatra aditiv E-171 „nesigurnim", a Evropska komisija će predložiti državama članicama da ga zabrane u proizvodnji hrane.

To je supstanca koja se koristi u žvakaćim gumama, sladoledu, mlečnim proizvodima, sosovima, čorbama, i konditorskim proizvodima, a koja je u Francuskoj već zabranjena 2020.

Predlog je stigao nekoliko sati nakon što je Evropska Agencija EFSA ažurirala procenu bezbednosti ovog aditiva, koji se prema savetodavnom telu više ne može smatrati bezbednim.

U svakom slučaju, Komisija naglašava da EFSA nije utvrdila nikakve „preozbiljne" zdravstvene probleme zbog konzumiranja ove supstance, pa će se o predlogu raspravljati „u narednim nedeljama".

Prema studiji francuskog Nacionalnog instituta za agrikulturu sprovedenoj na životinjama, titanijum dioksid prolazi kroz zid creva i dolazi do drugih delova tela.

Nutricionisti pozivaju da se ne paniči, jer ne postoji neposredni rizik po zdravlje ako se konzumira proizvod sa ovim aditivom.

Expand player
Pogledajte više