OTHRANILA JE MNOGE GENERACIJE, A MI JE UNIŠTAVAMO: Ova biljka je moćan saveznik u borbi protiv najtežih bolesti
Kopriva je samonikla jestiva biljka. Lekoviti delovi biljke su list, koren i seme koprive. Cvetovi i listovi su prekriveni žarnicama (biljka se u narodu naziva i žara), tako da je potrebno koristiti rukavice prilikom njenog branja.
Kopriva sadrži veliku količinu gvožđa, te se svrstava u najbolje prirodne lekove protiv anemije. Pored minerala gvožđa bogata je i vitaminima C, K, mineralima magnezijumom, kalcijumom, fosforom...Sadrži i hlorofil, tanine, sluzi, karotenoide.
Kopriva je najpoznatija kao prirodni lek protiv anemije (malokrvnosti). Povoljno utiče na stabilizaciju šećera u krvi, a zahvaljujući diuretskom dejstvu i na regulaciju krvnog pritiska. Pospešuje varenje i izlučivanje toksina iz organizma.
Posle bogate praznične trpeze, čaj od koprive će pročistiti krv i ojačati organizam. Čaj je najbolje piti mlak, nezaslađen i u malim gutljajima. Čaju možete da dodate, med, limunov sok i izrendani đumbir. Tako ćete dodatno ojačati organizam i zaštititi ga od raznih infekcija koje vrebaju zimi.
U narodnoj medicini kopriva ima veoma široku upotrebu: koristiti se za lečenje reumatskih oboljenja i gihta, kod oboljenja jetre, slezine, bolova u želucu, kod akni i ekcema, opadanja kose, za probavu, za zaustavljanje krvarenja, kod glavobolja, nesanice i nervoze...
Pored čaja, koristite koprivu da napravite ukusna i zdrava jela poput salata, čorbi i pita.
Stara narodna poslovica kaže: Neće grom u koprive.
"Kopriva je rasprostranjena u gotovo svim delovima sveta, a najčešće je nalazimo na zapuštenim i obraslim terenima", kaže nutricionistkinja Nataša Đukić i dodaje:
"Prepoznatljiva je po svojim zelenim srcolikim listovima prekrivenima sitnim dlačicama koje žare (otuda i naziv žara). Lekoviti su svi njeni delovi, lišće, cvet, stabljika, koren i seme".
Danas koprivu, nažalost, mlađi naraštaji doživljavaju kao korov i nastoje da je pošto poto iskorene iz bašte ili voćnjaka. Ali, stariji o njoj imaju drugačije mišljenje – potvrdiće da je ona u prošlosti bila izuzetno cenjena, te svakodnevno korišćena kao hrana, ali i lek.
Takođe, u Rusiji se kopriva tradicionalno koristi i za lečenje bolesti jetre i žuči. U engleskoj i nemačkoj fitoterapiji ona je cenjeno sredstvo za suzbijanje upala mokraćnih kanala i tegoba s prostatom. Zbog velike koncentracije gvožđa u mnogim kulturama se od davnina upotrebljava za lečenje anemije i nedostatka energije.
Kopriva sadrži vlakna koja su vrlo slična onima iz konoplje i lana, zbog čega vekovima zauzima posebno mesto u tekstilnoj industriji. U mnogim zemljama, domaćice su je koristile za čišćenje i pranje stakla, ogledala i posuđa tako što bi prljavu površinu izribale koprivom, isprale vodom i potom obrisale čistom krpom - navodi Nataša i dodaje:
U ovoj široko rasprostranjenoj zeljastoj biljci, kriju se mnogi dragoceni nutrijenti. Obiluje vitaminima C, A, K, B2. Sadrži belančevine, masti, flavonoide, tanin, hlorofil, karoten, lacitin, fitosterol, acetilholin, te patotensku, mravlju, sirćetnu i silicijumsku kiselinu. Koren koprive sadrži velike količine gvožđa, stoga se tradicionalno koristi u lečenju anemije, kao i protiv peruti u kosi, opadanja kose i za njeno jačanje.
Zbog visokog udela magnezijuma kopriva je odlično sredstvo za ublažavanje bolova i grčeva u mišićima, menstrualnih grčeva, kao i opšte slabosti, umora i iscrpljenosti. Mineral silicijum je od velikog značaja za zdravlje kože, zbog čega je kopriva u fitoterapiji nezaobilazan lek za suzbijanje akni, ekcema, herpesa, lišajeva i gljivica.
Domaći čaj od koprive:
Koprivu preliti vrelom, prokuvanom vodom i ostaviti 5-10 minuta da odstoji. Ne stavljajte je u metalnu džezvu, jer sastojci koprive ne bi trebalo da dođu u dodir sa metalom. Procedite i zasladite po želji.
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI
Komentari (0)