AKO IMATE OVAKVE ZAVESE, ODMAH IH BACITE: I ne znate koliko su štetne – bukvalno vam skraćuju život

penzionisani.rs/alo.rs/S.Ć. | Žena 05.06.2021 17:06

Ako niste znali, zavese koje imate u domu veoma lako mogu da se pretvore u veliki rizik po zdravlje

Foto: Shutterstock

Ako niste znali, zavese koje imate u domu veoma lako mogu da se pretvore u veliki rizik po zdravlje!

Ako vaš stan ima prozore okrenute prema sunčanoj strani, onda verovatno imate teške drapere i tamne zavese. Oni se štite da se sunce i vrelina usele u vaš dom.

Međutim, u nekim slučajevima ove zavese mogu da se od korisnih predmeta pretvore u veoma opasne koje uzrokuju zdravstvene probleme. Ovo se dešava kada su umesto od prirodnih i kvalitetnih tkanina, napravljene od jeftinih sintetičkih materijala.

Koje zavese su opasne?

Jeftine poliesterske zavese i teški tamni draperi, koje su idealne kada prostorija treba da se zatamni, mogu da budu veoma opasne.

Postoji čitav niz tkanina koje kada se zagrevaju, ispuštaju  otrovne materije. Na primer, u proizvodnji nekih tamnih zavesa, njihova površina, ona koju treba okrenuti prema prozoru, prekrivena je PVC plastikom. Kada se ovaj materijal dobro zagreje, može da osloboditi toksična jedinjenja poput polivinil hlorida i formaldehida (jedinjenja koja se primenjuju u industriji plastičnih masa), koja mogu da oksidišu na u vazduhu unutar stana i štetna su kada se udišu. Isto se odnosi i na poliesterske zavese...

Ceo tekst pročitajte na sajtu penzionisani.rs!

Expand player
Pogledajte više