Jedite što više KIKIRIKIJA: Pozitivno utiče i na zdravlje i na lepotu, evo i kako
Kikiriki je poreklom iz Južne Amerike i pripada porodici mahunarki, isto kao sočivo, pasulj ili soja
Među koristima koje ima kikiriki za zdravlje čoveka, čini se da je ova najpoznatija. Zahvaljujući visokom nivou monone zasićenih i polinezasićenih masti, kikiriki mogu održavati ljudsko srce zdravim.
Konkretno, oleinska kiselina kod kikirikija može u krvi da smanji loš holesterol (LDL) i poveća dobar holesterol (HDL). Stoga je kikiriki u stanju da spreči moždani udar i koronarna oboljenja povećanjem zdravih lipida u krvi.
Jača energiju:
Jedna od najprimjetnijih prednosti kikirikija po zdravlje čovjeka je unapređenje energije. Ovo je sasvim razumljivo, jer kikiriki sadrži dosta vitamina i minerala, antioksidanata i hranljivih materija, koji su sami po sebi veliki izvori energije.
Pomaže kod mršavljenja:
Kikiriki je proučavan u pogledu održavanja težine. Zbog toga što ima puno kalorija i masti, kikiriki ne utiče na rast kilograma, pa zbog toga konzumiranje ove mahunarke pomoći će održavanju vitalnosti i sprečiće gojaznost.
Sprečava kamenje u žuči:
Procenjuje se da kamen u žuči pogađa između 10 i 25 odsto odraslih u svetu. Česta konzumacija kikirikija može značajno da smanji rizik od kamena u žuči. Prema studijama, samo 30 grama kikirikija dnevno može pomoći da se umanji rizik od ove pojave čak i do 25 odsto.
Poboljšava pamćenje:
Kikiriki se često naziva “hranom za mozak“, jer sadrži vitamin B3 koji je odličan za funkciju mozga, kao i za poboljšanje memorije. U sebi sadrži flavonoid koji se zove resveratrol, a koji može da poboljša protok krvi u mozgu za oko 30 odsto.
Bori se protiv depresije:
Serotonin je hemikalija koja je važna mozgu i koja pomaže u regulisanju raspoloženja. Neadekvatno lučenje ove hemikalije rezultira depresijom. Srećom, aminokiselina triptofan u kikirikiju može da pomogne oslobađanju serotonina, pa je zbog toga kikiriki sposoban da pobedi depresiju.
Podržava trudnoću i štiti plod:
Kikiriki se smatra dobrim izvorom folne kiseline, koja je važna ženama tokom trudnoće. Prema istraživanjima, žene koje konzumiraju 400 grama ove kiseline pre i u ranoj fazi trudnoće, bile su pod mnogo manjim rizikom da beba ima određene neurološke probleme.
Konzumiranje kikirikija tokom trudnoće takođe smanjuje i rizik od nekih uobičajenih alergijskih bolesti kao što je astma kod dece.
Sprečava Alchajmerovu bolest:
Mnoge studije su pokazale da konzumiranje namirnica koje su bogate niacinom kao što je to kikiriki, može smanjiti rizik od pojave Alchajmerove bolesti za oko 70 odsto. Samo četvrtina šolje ovog ploda predstavlja četvrtinu dnevnog unosa niacina.
Pruža blistavu i zategnutu kožu:
Sastojci u kikirikiju održavaju kožu sjajnom i blistavom. Osim toga, dijetetska vlakana u ovoj biljci pomažu da se organizam oslobodi viška toksina, čime koža postaje besprekorno meka i sjajna. S druge strane, kikiriki sa svojim sadržajem magnezijuma u sebi može da smiri nerve, krvne sudove i mišiće da bi ubrzao protok krvi u kožu.
Sprečava gubitak kose:
Među koristima koje kikiriki ima za lepotu nalazi se prevencija od gubitka kose. Zahvaljujući vitaminu C koji je koristan u povećanju proizvodnje kolagena, kikiriki može sprečiti gubitak kose. Isto tako, Largininu kikirikiju je sastojak koji se koristi u mnogim tretmanima lečenja ćelavosti dok omega 3 masne kiseline mogu ojačati folikule dlake i sveukupni rast kose.
Sprečava bore i starenje:
Prevremeni znaci starenja, kao što su promena boje, bore i smanjena elastičnost kože, spadaju u jednu od najvećih kozmetičkih briga.Kikiriki ima značajnu količinu vitamina C koji je neophodan za proizvodnju kolagena. U suštini, kolagen je važan da se zdravima održe tetive, hrskavice i koža. Dakle, jedenje kikirikija poboljšava čvrstinu kože, kao i njenu elastičnost i svežinu.