DOKTOR PERIŠIĆ: "Da oproste vegeterijanci, nema zamene za meso". A evo zašto je junetina bolja od teletine
"Moramo dalje imati kvalitetne ugljene hidrate, mladi krompirići su idealni. Idealna situacija! Puno je vitamina C i vaš mozak je oštar i aktivan. Dalje, antioksidansi, da se razumemo, mi smo okruženi hemijom. Gde god šta uzmemo, ima hemije, čak i u najkvalitetnijoj hrani koju kupujemo! Hemikalije se rastvaraju u mastima, lako uđu u organizam a onda je teško da izađu", rekao je doktor Vojislav Perišić.
Pesticidi na voću i povrću su nešto o čemu se mnogo priča, i doktor Voja je podvukao da je bez njih proizvodnja neodrživa, ali da pravilno pranje otklanja opasnost.
"Da vam nešto kažem, praktično je nemoguće ukloniti pesticide iz procesa proizvodnje, jer onda nemamo prinose, niti mogućnost niže cene. Zato moramo da peremo odgovarajuće, da bismo sprali sve to. Postoje tačna pravila za pranje hemikalija, moramo naše zdravlje i jetru da čuvamo, jetra će ih preraditi i izbaciti iz organizma", objasnio je gastroenterolog.
"Moramo da budemo umereni u onome što šteti jetri, to su masnoća i alkohol. U alkoholu možemo da uživamo, ali da ne preterujemo. Dve čašice rakije ili 300 mililitara vina, to je to za jedan dan", rekao je on.
Kada je u pitanju masnoća, dr Perišić je kazao da je "bela mast najgora".
"To su loši lipidi, ako vidite belu masnoću na nekom mesu, ne kupujte, to je životinja hranjena koncentratom", upozorio je doktor.
"Teletinu nikad ne savetujem, dobro je tek kada pređe u junetinu, kada je već crvena. Tele jeste ukusnije, ali nije zdravije. Goveđe meso je najzdravije, od juneta koje pase travu", rekao je on.
Posle napornog rada ili dana, meso je, navodi on, obavezno.
"Moramo da proteinski obrok, dobar, unesemo. Kada se gradi kuća, betonska ploča se pravi, uvek su jagnje ili prase na ražnju pored! Nije to slučajno. Pojedite posle napora 400 grama mesa, ali finog mesa, da biste obnovili posle teškog rada sve aminokiseline koje smo sagoreli", rekao je on.
Da li je nužno meso na trpezi baš svakog dana?
"Molim vas, neka izvinu veganci i vegetarijanci, cigle našeg organizma su aminokiseline, to je ram cele naše građevine. Mi imamo glukoneogenezu, mi od masti i proteina pravimo glikogen koji ćemo sagorevati u mišićima. Aminokiseline možemo malo da pravimo sami, ali esencijalne kiseline ne možemo, one postoje samo u mesu. Nema kosmonauta koji je vegan, to je valjda jasno", rekao je on i ponovio anegdotu o sportistima, čiju ishranu često navodi kao primer.
"Ja sam u Njujorku pitao pre pet, šest godina, menadžera Iva Karlovića, pitao sam šta on jede posle meča. T-bone šniclu od 800 grama! Pitam ja, objasnite mi zašto? Pa da obnovi ono što je sagoreo", rekao je on.
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI
Komentari (1)
Dzjordzje
07.06.2021 12:28
Iskreno volim hamburger koka kolu i poneki put da popusim bond dugi na terasi, cenim vegetarijance, ja ne planiram 100 godina da zivim pozdrav