KOZJIM ROGOM DO VEĆIH GRUDI, A MANJEG APETITA! Čarobna biljka u koju se Grkinje kunu hiljadama godina
Piskavica, koja se još naziva i grčkom detelinom, grčkim semenom, kozjim rogom i grohotušom, čest je sastojak u azijskim kuhinjama, kao i u Egiptu i Etiopiji. Što se tiče Evrope i njenih velikih civilizacija, u istoriji se mahom koristila kao prirodni lek, naročito od strane žena.
Prednosti su brojne
Ova biljka obiluje hranljivim materijama — u 100 grama sadrži 67 miligrama natrijuma, čak 770 miligrama kalijuma, 25 grama vlakana, 23 grama proteina, a tu su ogromne koncentracije vitamina A, gvožđa, kalcijuma, zasićenih masnih kiselina...
Piskavica se dugo koristila za poboljšanje opšteg stanja organizma, za bolji rad digestivnog trakta i disajnog sistema. Takođe, jedno istraživanje iz 2017. godine pokazalo je da piskavica snižava šećer u krvi i da bi mogla da bude značajan saveznik u borbi potiv dijabetesa.
U skladu s tim, pokazala se kao sjajan način da se smanji osećaj gladi i apetit ukoliko se popije šolja čaja od piskavice pre ručka. Navodno pomaže i kod čireva, visokog pritiska, artritisa...
Piskavica u službi zdravlja žena
Najčešće je, međutim, upotrebljavaju žene, i to iz brojnih razloga.
Veruje se da piskavica olakšava porođaj, podstiče laktaciju i pojačava količinu mleka nakon rođenja deteta, kao i da pomaže kod ginekoloških problema kao što su neredovni i bolni menstrualni ciklusi.
U istraživanju jednog iranskog univerziteta u kojem je 2014. godine učestvovalo više od 50 žena utvrđeno je da su menstruacije manje bolne i praćene manjim brojem simptoma nakon upotrebe kapsula piskavice triput dnevno tokom prva tri dana ciklusa.
Interesantno je to što se o ovoj biljci uglavnom piše kao o čarobnom sastojku za povećanje grudi. Iako još uvek nema naučnih isrtaživanja na ovu temu, poznato je da je reč o daru prirode koji značajno utiče na hormonski status, a kako piskavica povećava estrogen u telu, moguće je da potom dolazi do ćelijske deobe i rasta grudi i kod odstalih žena. Ipak, o tome je najbolje konsultovati se s lekarom kako estrogen u organizmu ne bi premašio poželjne granice.
Kako se konzumira
U nekim delovima sveta piskavica je toliko popularna da se prodaje u prahu i u kapsulama, a većina je saglasna da je uvek najbolja ideja popiti domaći čaj.
Sve što je potrebno jeste da se u pola litra vode sipa šolja izdanaka piskavice i doda mirođija, sladić, bosiljak i kim po želji. Nakon što voda provri, ostaviti da kuva još tri minuta, pa skloniti s ringle i staviti da se gladi. Potom procedite, dodajte limun i med po ukusu i pijte najviše dve šolje dnevno.
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI
Komentari (0)