Krompir reguliše krvni pritisak, ali samo 1 način spremanja je ispravan

alo.rs/S.Ć. | Žena 15.06.2021 11:30

Kalijum, kojim je omiljeno povrće Srba veoma bogato, ima značajnu ulogu u funkcionisanju mišića, kardiovaskularnog i nervnog sistema, ali nutricionisti ističu da je njegov najbolji efekat to što pomaže u održavanju normalnog nivoa krvnog pritiska

Foto: Shutterstock

Kada pomislite na krompir, verovatno ne mislite o njemu kao o nekoj superzdravoj hrani.

Međutim, ako izuzmemo krompirov čips ili pomftit, ovo povrće je zapravo odličan izvor raznih nutrijenata.

- Krompiri su sjajan izvor vitamina C, koji se povezuje sa jačim imunitetom, sintezom kolagena koji jača kožu i tkiva, daje joj elastičnost i štiti od štetnih slobodnih radikala i poboljšava apsorpciju gvožđa - kaže nutricionistkinja Bet Stark.

Krompir je izvor kalijuma

Osim toga, krompir je dobar izvor kalijuma, zbog čega pomaže u održavanju normalnog nivoa krvnog pritiska.

- Preciznije, jedan krompir sadrži oko 800 miligrama kalijuma, dok jedna banana sadrži oko 500 miligrama - ističe nutricionistkinja Amber Pankonin.

- Takođe, jedan krompir srednje večiline sadrži oko 160 kalorija, uglavnom iz ugljenih hidrata i sadrži oko tri-četiri grama vlakana. Sadrži malo masti i proteina, ali je zao bogat nutrijentima koji čuvaju zdravlje srca - kaže ona.

Krompir je omiljeno povrće Srba.

Kalijum, kojim je omiljeno povrće Srba veoma bogato, ima značajnu ulogu u funkcionisanju mišića, kardiovaskularnog i nervnog sistema, ali nutricionisti ističu da je njegov najbolji efekat to što pomaže u održavanju normalnog nivoa krvnog pritiska.

Krompir jedite sa kožom

- Iako možda ne možete fizički da osetite pozitivan uticaj krompira na nivo krvnog pritiska, vremenom je moguće da se normalizuje - kaže nutricionistkinja Stark, i dodaje:

 - Krompir jedite sa kožom, kako biste uneli više kalijuma i vlakana.

Priprema krompira

Naravno, važno je na koji način pripremate krompir, a prženje je definitivno jedan od najgorih načina.

"Ja ih uglavnom pečem ili kuvam i jedem ih u kombinaciji sa namirnicama koje sadrže proteine ili masti, poput piletine ili pavlake pomešane sa vlašcem", otkriva nutricionistkinja Pankonin.

 

Expand player
Pogledajte više