HRANI MOZAK I SRCE: Ovo voće treba da jedete svaki dan!
Sadrže i elementarni hlor koji se koristi za zaštitu zuba od raspadanja. Zrele urme sadrže vitamine A, C, B1, B2 i nijacin. Odličan su izvor natrijuma, magnezijuma, kalcijuma i gvožđa
Urme se mogu jesti sušene i tvrde, ali kada jednom probate sveže i meke iranske urme koje se „tope u ustima“, osvojiće vaše srce i nepce!
Bez obzira koji oblik urmi konzumirate, vaše telo će vam biti zahvalno, a u nastavku ćete otkriti zašto:
1. Urme su hrana za mozak
Sadrže fosfor koji ima važnu ulogu kao „hrana za mozak“. Iz ovog razloga, urme se preporučuju u ishrani ljudi koji se bave intelektualnim radom.
Sadrže i elementarni hlor koji se koristi za zaštitu zuba od raspadanja. Zrele urme sadrže vitamine A, C, B1, B2 i nijacin. Odličan su izvor natrijuma, magnezijuma, kalcijuma i gvožđa.
2. Sadrže gvožđe
Urme su bogat izvor gvožđa. 100 grama urmi sadrži oko 10% preporučene dnevne vrednosti gvožđa.
3. Bogate su proteinima
Urme su odličan izvor proteina koji pomažu da ostanemo u formi i da mišiće održimo jakim. Veliki broj profesionalnih sportista konzumira nekoliko urmi dnevno kako bi svojim mišićima obezbedili zadovoljavajući nivo proteina.
4. Poboljšavaju zdravlje kostiju
Urme su bogate selenom, manganom, bakrom i magnezijumom, odnosno svim mineralima potrebnim za održavanje zdravlja vaših kostiju, jačanje njihove strukture i sprečavanje stanja poput osteoporoze.
Treba da ih konzumiraju svi oni koji imaju osteoporozu u porodici, ali i svi oni koji imaju druge probleme sa kostima.
Foto: Shutterstock
5. Stimulišu varenje hrane
Ljudi koji imaju probleme sa zatvorom definitivno treba da razmisle o konzumiranju urmi. Zašto su urme odličan izbor kada je reč o varenju? Urme sadrže visok procenat vlakana. Pored toga, smanjuju rizik od raka debelog creva.
6. Poboljšavaju izgled kože
Vitamini C i D povećavaju elastičnost kože i održavaju je mekom i nežnom. Urme treba da konzumiraju svi ljudi koji imaju probleme sa kožom i ljudi koji imaju probleme sa sušenjem kože zbog svakodnevne izloženosti ekstremnim vremenskim uslovima.